23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][15]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Mikko Ilonen palkittiin PGA:n Vuoden pelaajana

Suomen PGA jakoi tunnustuksensa vuotuisessa gaalassaan Helsingissä.

Ammattilaisgolfjärjestö Suomen PGA on valinnut Vuoden pelaaja -palkinnon saajaksi tasaisen kauden Euroopan Tourilla pelanneen Mikko Ilonen. Kiertueen rahalistalla sijalle 58 sijoittuneen Ilosen kauden paras sijoitus oli Turkin kilpailussa saavutettu kymmenes sija. Palkintorahaa Ilonen ansaitsi kauden aikana 636 463 euroa. Palkinto luovutettiin Iloselle tiistaina Helsingissä järjestetyssä PGA:n palkintogaalassa.

Valinta vuoden parhaaksi pelaajaksi lämmitti Ilosen mieltä, mutta hän halusi nostaa myös toisen pelaajan nimen esille Vuoden pelaajasta puhuttaessa.

Olen totta kai iloinen, että tunnustus jälleen kerran osui omalle kohdalle. Mutta sanoin jo muutama vuosi sitten, että olisi hienoa, jos tunnustukset kiertäisivät nuoremmillekin välillä.– Mikko Ilonen

”Ja jos saisin laittaa tunnustusta eteenpäin, niin laittaisin tuonne nuoremmalle polvelle, Oliver Lindellin suuntaan. Hän taisi voittaa viisi kilpailua tällä kaudella”, Ilonen kommentoi.

Lindell on Iloselle melko tuore tuttavuus, ja hän odottaakin innolla yhteistä kierrosta nuorukaisen kanssa.

”Se (Lindell) on aika tuntematon kaveri minulle toistaiseksi. Olen nyt muutaman kerran nähnyt hänet ohimennen. Ensi kesänä olisi kiva nähdä mies mailan varressa kentällä. Siinä on toinenkin mielenkiintoinen nuori poika, Matias Honkala. Niistä olisi hyvä pitää huolta, että ne menisivät koko ajan eteenpäin, eivätkä juuttuisi missään vaiheessa paikoilleen, eikä tulisi seiniä vastaan. He ovat tervetulleita nopeastikin tourille”, Ilonen toivoi.

Ilonen nosti kuluneen kauden mieleenpainuvimpana hetkenä esille Rion olympialaiset. Myös muita positiivia asioita kauteen mahtui.

”Kauden isoimmissa kilpailuissa tuli hyviä viikkoja. Olin niillä viikoilla enemmän balanssissa kuin ehkä pienemmissä kilpailuissa. Vaikka kärkisijoituksia ei tullut ollenkaan, tuli isoissa kisoissa hyviä viikkoja, joiden ansioista sijoitus rahalistalla oli tuollainen”, Ilonen puntaroi kauttaan.

Ensi kauden pelillisiä tavoitteita Ilonen ei ole vielä itselleen asettanut. Sen sijaan Floridaan suuntautuvalle harjoitusleirille Ilosella on paljon odotuksia.

Tuleva kuukausi on mielenkiintoista aikaa, kun pääsee rauhassa treenaamaan ja valmistautumaan ensi kauteen. Pelien osalta en ole suunnitellut vielä mitään.

Vuoden valmentajana palkittiin muun muassa Mikko Ilosen taustalla vaikuttava Timo Rauhala. Pitkään ammattilaisgolfin parissa työskennellyt Rauhala arvosti valintaa.

”Tämä on hieno kunnianosoitus. Tuntuu hyvältä.”

Rauhalan valmennusopeista ovat tänä vuonna päässeet nauttimaan myös suomalaisten golfseurojen opettajat ja valmentajat, joita Rauhala on PGA:n vetämissä koulutuksissa käynyt kouluttamassa.

”Olen tehnyt valmentajien valmennusta tänä vuonna aika paljon. Ne olivat todella hyödyllisiä ja mukavia keikkoja. Mutta itseäni lämmittää erityisesti se, että olen saanut olla niin monen eri lajin kanssa tekemisissä, kun olen käynyt vetämässä valmennusluentoja urheiluopistojen ammattivalmentajatutkinnoilla”, myös erilaisia yritysvalmennuksia ja inspiraatioluentoja tekevä Rauhala sanoi.

Ilosen tapaan Rauhalan kauden mielenkiintoisimmat hetket ajoittuivat Rion olympialaisiin.

”Olympialaiset oli tapahtumana valmentajalle todella hyvä. Siellä näki, ja ennen kaikkea koki, mitä muissa lajeissa tapahtuu. Se avasi edelleen silmiä siihen, että pitää uskoa siihen reittiin, jota tässä olen viimeiset 25 vuotta kulkenut. Olympialaiset avasi silmiä siinä, että mitä tässä pitää painottaa. Haasteet, joita meillä on valmennuksessa ja menestyksen hankkimisessa, eivät ole pelkästään golfissa, vaan ne ovat samanlaisia lähes kaikissa lajeissa”, Rauhala lausui.

Rauhalan katseet ovat osaltaan jo tulevaisuudessa, johon hän katsoo positiivisin mielin.

”Elämme uuden ajan alussa. Nyt kun Hanna Hartikaisesta tuli Golfliiton uusi puheenjohtaja, pääsemme aloittamaan ikään kuin puhtaalta pöydältä yhteistyön, jota suomalaisen golfin eteenpäin vieminen vaatii. Edustan itse tällaista mahdollisuuksien maailmaa, ja toivon nyt, että uuden puheenjohtajan avulla pystymme auttamaan nuorten pelaajien pääsyä kohti heidän tavoitteitaan ja unelmiaan”, Rauhala sanoi toiveikkaana.

Teaching Professional of the Year -palkinto myönnettiin tänä vuonna Archipelagia Golf Clubin prolle Jan Vellamolle. Palkintoperusteena oli muun muassa oman harjoitushallin rakentaminen Paraisille, joka on nostanut paraislaisten harjoitusmahdollisuudet uudelle tasolle.

”Rakensin hallin vuonna 2012. Ennen sitä kävimme Turussa harjoittelemassa, ja silloin junioreilla oli neljä harjoitustuntia viikossa. Nyt niitä on 20. Kyllähän se on valtava ero. Ja ennen hallin avaamista me olimme Suomen juniorirankingissa noin sijalla 70, tänä kesänä taisimme olla sijalla kahdeksan tai yhdeksän”, Vellamo kertoo harjoitushallin tuomista hyödyistä.

Toisena merkittävänä asiana Vellamon valinnassa vaikutti hänen aktiivinen jatkokouluttautumisensa. Mies on tuttu näky niin Suomessa kuin ulkomailla järjestettävissä koulutuksissa.

”Olen aina sanonut, että siinä vaiheessa, kun halu itsensä kehittämiseen loppuu, keksin jotain muuta puuhaa. Minulla on hirveä kipinä itseni kehittämiseen. Käyn kaikissa koulutuksissa, mihin vain on mahdollista mennä, niin Suomen PGA:n järjestämissä koulutuksissa kuin ulkomaillakin. PGA:n koulutukset ovat itse asiassa vaikuttaneet eniten jokapäiväiseen toimintaani valmennettavieni parissa”, Vellamo paljasti.

Reima Kaijan pitkä ura golfalalla huomioitiin Sigge Nyström -palkinnolla.

Reima Kaijan pitkä ura golfalalla huomioitiin Sigge Nyström -palkinnolla.

Sigge Nyström -palkinto jaetaan golfopettajan työn edistämisestä ja arvojen vaalimisesta. Tänä vuonna palkinnon sai Reima Kaija. Pitkän työuran golfopettajana ja -valmentajana tehnyt Kaija otti palkinnon vastaan nöyrin mielin.

Kiva, että saa arvostusta. Pidän tätä erityisesti työurapalkintona. Kun miettii aikaa taaksepäin, niin pitää olla kiitollinen kaikelle sille, mitä golfyhteisö ja PGA-kollegat ovat antaneet. – Reima Kaija

Ruotsin ammattivalmentajatutkinnolta aikoinaan valmistunut Kaija muistetaan erityisesti huippusuosioon nousseiden Vierumäen golfkurssien vetäjänä. Buumi oli aikoinaan valtava.

”Urani kovimpia juttuja on ehdottomasti Vierumäen golfkurssien rakentaminen. Siitä kasvoi Pohjois-Euroopan suurin golftuote, joka työllisti parhaimmillaan 20 golfopettajaa. Se oli iso työ”, Kaija muisteli aikaa, jolloin Vierumäen golfkursseilla kävi yhteensä huikeat 30 000 oppilasta.

Vierumäkeen liittyy myös toinen Kaijan isoista projekteista. Hän pisti pystyyn golfin ammattivalmentajatutkinnon, jonka kautta Suomeen koulutettiin 35 ensimmäistä golfin ammattivalmentajaa. Lisäksi hän on toiminut Suomen maajoukkuevalmentaja kahteen eri otteeseen, vuosina 1989–1994 ja 1998–2002.

”Kahdeksan vuotta maajoukkuevalmentajana olivat hienoa aikaa. Päällimmäisenä niistä ovat jääneet mieleen Mikko Ilosen British Amateur -voitto sekä miesten maajoukkueen onnistumiset arvokilpailujen ykkösflightissa”, Kaija summasi.

Näiden lisäksi Kaija on toiminut Sarfvik Golfin toimitusjohtajana, sekä viettänyt 12 vuoden jakson Espanjassa. Vuonna 1988 golfvalmentajauransa aloittanut Kaija on myös kouluttanut itseään ahkerasti vuosien varrella.

”28 vuoteen on mahtunut monenlaista. Mutta minulla on aina ollut tavoitteena pysyä ajassa mukana. Tästä mielestäni parhaana esimerkkinä käy toinen sija PGA:n opettajarankingissa”, muistutti Kaija.

PGA Suomi -palkinto myönnetään suomalaisen ammattilaisgolfin eteen tehdystä merkittävästä työstä. Palkinto päätettiin tänä vuonna jakaa Vierumäelle, joka järjesti Suomen Challenge Tour -osakilpailun elokuun puolessa välissä.

Vierumäen toimitusjohtaja Jan Ruoho kiitti palkinnosta koko Vierumäen puolesta.

”Kiva, kun kovasta työstä kiitetään julkisesti. Palkinnot ovat aina hienoja, ja on mukavaa, että huomioidaan, kun olemme tehneet koko Suomi-golfin eteen töitä. Challenge Tour -kilpailun järjestäminen oli todella iso puristus, eikä sitä osannut kuvitella, kuinka paljon sen eteen piti tehdä töitä. Mutta kilpailutapahtuma oli kaikin puolin onnistunut”, Ruoho kiitteli.

Ensi vuoden kilpailun valmistelut ovat jo kovassa vauhdissa, ja näkymät ovat varsin positiiviset. Vierumäen tapa tehdä asioita on ollut yhteistyökumppaneiden mieleen.

”Yritykset ovat kiinnostuneita meidän kokonaisuudesta. Suomi on pullollaan golftapahtumia, mutta me pystymme tarjoamaan erilaisen paketin, jossa voimme tarjota yritykselle paljon enemmänkin kuin vain näkyvyyttä heidän logolleen”, Ruoho sanoi.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)