23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][26]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Kuortane Golfin juniorijäsenet pelaavat ilmaiseksi koko kauden

Kuortaaneella junioreiden golfharrastus ei kaadu ainakaan hintaan. Ilmaispelaamisen mahdollista jatkoa tarkastellaan syksyllä. Perheenä pelaamaan -hanke kouluttaa perheitä nauttimaan liikunnan tarjoaman riemun yhteisistä kokemuksista.

Kuortane Golfissa on ryhdytty tekemään esimerkillistä työtä lasten ja perheiden liikkumisen puolesta. Seura ilmoitti viime viikolla, että sen nykyisten ja tänä vuonna jäseneksi liittyvien alle 21-vuotiaiden harrastajien ei tarvitse maksaa pelaamisestaan mitään kauden 2016 osalta.

”Koko ajatus lähti liikkeelle klubin terassiparlamentin keskusteluista. Haluamme panostaa junioreihin, koska heitä on seurassamme liian vähän”, Kuortane Golfin puheenjohtaja Pasi Puttonen sanoo.

Seura on jo vuosien ajan järjestänyt avoimien ovien päiviä ja tarjonnut koululaisille tutustumistilaisuuksia. Kyselyjen mukaan valtaosa pallon lyömistä kokeilleista on pitänyt kokemustaan positiivisena, mutta siitä huolimatta uusien juniorijäsenten saaminen on ollut vaikeaa.

”Olemme miettineet, johtuuko se kyydityksistä, vai mistä, mutta punaista lankaa ongelman selvittämiseksi ole löytynyt. Omat rajoitteensa tuo tietysti kunnan pieni asukasluku, reilut 3700 ihmistä.”

Junioreiden ilmaisen pelaamisen taustalla on koko Kuortaneen golfyhteisö, jolle toimitusjohtaja Pauli Lampinen ja kenttäyhtiön hallitus antoivat siunauksensa.

”Tämä on hieno kädenojennus kenttäyhtiöltä. Meillä on aiempina vuosia ollut 10–12 pelioikeutta, joita olemme jakaneet ilmaiseksi aktiivisille junioripelaajille. Nyt jokainen jäsenmaksun maksanut ja green cardin suorittanut alle 21-vuotias on vapaa menemään kentälle ilman kausivelvoitetta. Uusien junioreiden jäsenmaksu tänä vuonna on 20 euroa.”

Toiveena 30 uutta juniorijäsentä

Myös golfopettajan tehtävissä Kuortaneen kentällä toimiva Puttonen toivoo ennen kaikkea, että ilmaispelaaminen saa lapset ja nuoret innostumaan liikkumisesta.

”Liikunta-alan asiantuntijoiden tämänhetkisten käsitysten mukaan alle kouluikäisten kannattaisi liikkua vähintään kolme ja isompien lasten ja nuorten vähintään kaksi tuntia päivässä. Kuortane Golf haluaa kantaa näissä talkoissa oman kortensa kekoon.”

”Tiistaina kauden ensimmäisissä junioriharjoituksissa ja Perheenä pelaamaan -kokoontumisessa oli mukana 30 henkilöä. Jos saisimme tämän kauden aikana saman verran uusia junioreita, nykyisten, hieman alle 50 juniorijäsenen seuraksi, olisin todella tyytyväinen. Toiveet liittyvät myös urheilulliseen puoleen, sillä meidän seurassa ei ole tällä hetkellä yhtään kilpajunioria.”

Nuorten pelaajien tukeminen on myös muiden Etelä-Pohjanmaalla sijaitsevien golfklubien kiinnostuksen kohteena. Lähiseurojen yhteisessä vuositapaamisessa on sovittu, että juniorit saavat pelata toistensa kentillä viidellä eurolla/kierros. Tahtotila nuorten pelaajien innostamiseen on maakunnassa selvästi yhteinen.

Tuleva kausi antaa suuntaan junioreiden mahdollisen ilmaispelaamisen jatkuvuudelle Kuortaneella.

”Tätä varmasti katsotaan kausi kerrallaan, seurataan, minkälaisia vaikutuksia ja tuloksia on saatu aikaan. Kenttäyhtiö on tulkinnut, että junioreiden ilmaispelaaminen ei rasita sen taloutta pitkässä juoksussa. Tällaisilla vastaantuloilla kun on tapana maksaa myöhemmin itsensä takaisin.”

Perheenä pelaamaan

Junioreiden ilmaisen pelioikeuden toivotaan tuovan tänä vuonna paljon uusia nuoria harrastajia Kuortane Golfiin.

Junioreiden ilmaisen pelioikeuden toivotaan tuovan tänä vuonna paljon uusia nuoria harrastajia Kuortane Golfiin.

Kuortaneella ei houkutella ainoastaan lapsia ja nuoria golfin pariin. Perheenä pelaamaan on paikallisten urheiluseurojen ja järjestöjen yhteinen hanke, joka kutsuu seudun kaikki perheet yhteisiin liikuntahetkiin.

Hankkeen taustalla ovat Kuortane Golfin lisäksi Kuortaneen Kunnon keilajaos, Kuortaneen Latu sekä Mannerheimin Lastensuojeluliiton Kuortaneen paikallisyhdistys.

”Kokoontumisia on kerran viikossa tiistaisin. Juhannuksen jälkeen jäämme reilun kuukauden mittaiselle kesätauolle, heinäkuu pitää rauhoittaa mummola- ja huvipuistovisiiteille. Muuten toiminta on ympärivuotista”, Puttonen sanoo.

Monipuolista liikuntaa

Perheenä pelaamaan -”harjoituksiin” ovat tervetulleita kouluikäiset lapset, nuoret, vanhemmat ja isovanhemmat.

”Vetäjämme järjestävät vuosimaksun maksaneille perheille muun muassa retkiä, leikkejä ja pelejä, golfin harjoittelua, jalkapalloa, beach volleyta, uintia, keilausta ja laskettelua. Monipuolista, mutta yksi tavoitteistamme on vähentää lajikateutta.”

Vuosimaksu on perheen koosta riippuen 50–100 euroa. Perheenä pelaamaan -hanke on saanut toimintaansa Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämää seuratukea.

”Golfin osalta järjestämme halukkaille pelikierroksia yhteisissä kokoontumisissa, ja tarjoamme myös green cardin -suoritusmahdollisuuden”, sanoo Puttonen, joka työskentelee päätoimisesti Kuortaneen urheiluopistolla kouluttajana ja opettajana.

On mielenkiintoista nähdä, onko Kuortaneen esimerkillä vaikutuksia Suomen muiden golfseurojen ratkaisuihin junioripelaamisen suhteen. Joka tapauksessa Kuortane Golf ja Perheenä pelaamaan -hanke ansaitsevat kumarruksen ja hatunnoston.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje