23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][26]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Kotojärvi hakee mallia vastikkeettomalle pelaamiselle

Maksavista osakkaistaan merkittävän osan menettänyt Kotojärvi Golf paikkaa talouttaan myymällä vuosipelioikeuksia. Suunnitelmissa on myös eriyttää omistaminen ja pelaaminen toisistaan.

Edellisviikon artikkelissa koskien Kotojärvi Golfia kenttäyhtiön talousasioista raaputeltiin pintaa. Golfalalla ja mediassa Kotojärven toiminnan jatkumisesta ja tulevaisuudesta on ollut paljon keskustelua, kirjoituksia ja spekulaatioita.

Osakkeista tulevien vastikkeiden määrä on pudonnut parissa vuodessa alle puoleen alkuperäisestä.

Lähes 300 osaketta on myyty, käytännössä hävitetty Seychilleille rekisteröityyn  Nordic Golf Investment nimiseen pöytälaatikkoyritykseen.

Omat koirat ovat purreet, sillä Golfpisteen tietojen mukaan NGI:n toiminnan pyörittäjinä, asiamiehinä ovat vaikuttaneet Kotojärvi Golfin osakas-ja jäseniin kuuluneet kaksi juristia. Myös kotimaisia kauppamiehiä on ollut ostajina, lisäksi Kotojärven nykyisillä osakkailla on tavanomaista enemmän suorittamattomia vastikkeita kontollaan.

Tyytymättömyyttä ja eripuraa golfyhtiön toimintaan ja etenkin taloudenpitoon on ollut ennen ”hävityksiä” jo vuosia. Kotojärveä voidaan pitää kahtia jakautuneena kansana, jossa keskiössä on perustaja ja määräysvaltaa käyttävä pääosakas Björn Fredriksson.

Eläkkeellä oleva pankinjohtaja hankki Kotojärven kartanon ja sen ympärillä olleet maa-alueet omistukseensa 90-luvun alun lamavuosina. 1997 hän käynnisti golftoiminnan. 18+9 –reikäisen kentän lisäksi alueella on navettaan rakennettu klubitalo, erillisiä kokous-ja juhlahuoneistoja sekä majoitustilaa.

Kotojärvellä golfyhtiön budjetti vuonna 2016 on 500 000 euroa, pudotusta on varsin paljon parhaista vuosista.

”Olemme sopeuttaneet toimintaamme henkilöstökuluja vähentämällä niiltä osin kuin se on mahdollista. Kassavirtaa haemme kausipelioikeuksien myynnistä, green fee pelaamisen kasvattamisesta ja yritystilaisuuksista. Näillä eväillä uskomme talouden pysyvän tasapainossa”, Fredriksson kertoo.

Osakeyhtiö ei aio palkata uutta toimitusjohtajaa helmikuussa potkut saaneen Kimmo Pennasen tilalle. Hallituksen puheenjohtajana toimiva Fredriksson vastaa operatiivisesta toiminnasta.

Omistaminen ja pelaaminen erilleen toisistaan

Fredriksson tyrmää suoralta kädeltä käsitykset, joiden mukaan Kotojärvi Golf olisi lähes konkurssikypsä yritys lähinnä vuoteen 2014 osuneiden osakehävikkien johdosta.

”Maailma muuttuu ja golfalalla on menossa vahva suuntaus siihen, että osakkeet eivät enää pelaajia kiinnosta. Osakkeen omistaminen ja pelaaminen ovat Kotojärvellä tulevaisuudessa eri asia. Haluamme päästä malliin, jossa vastikepakosta luovutaan siirtymällä pay & play-pelaamiseen”, Fredriksson maalailee.

Kotojärven Puistokentällä pelattiin edelliskaudella noin 18 000 kierrosta.

Kotojärven Puistokentällä pelattiin edelliskaudella noin 18 000 kierrosta.

Varsin radikaalina, rohkeana ja jopa yllättävänä muutoksena hän nostaa ilmaan suunnitelman osakkeiden ostamisen takaisin yhtiölle kuolemantapausten lisäksi myös silloin, kun omistaja joutuu sairauden vuoksi luopumaan pelaamisestaan.

Vastaavaa ei Golfpisteen toimituksen tietojen mukaan ole vielä muilla kentillä yksittäisiä tapauksia lukuunottamatta käytössä.

Käytännössä tämä tarkoittaisi vastikepotin asteittaista pienenemistä entisestään siihen asti, kunnes mahdolliseen vastikkeen ja pelaamisen eriyttämiseen Kotojärvellä mahdollisesti päädytään.

”Tällaisen päätöksen olen jo tehnyt. Se on tarkoitus saada päätökseksi jo seuraavassa yhtiökokouksessa. En usko, että kukaan tulee tätä ehdotusta vastustamaan”, Björn Fredriksson ennustaa.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje