26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

Ålands Golfklubb suunnittelee kenttiensä uudistamista

Golflehden kenttärankingissa kärkikastiin nousseen Ålands Golfklubbin kotimaisten vieraspelajien määrä on kasvanut . ÅGK suunnittelee Slotts-kenttänsä remonttia, joka alustavan suunnitelman mukaan tehtäisiin vuosien 2017-2018 aikana.

ÅGK on sijaintinsa vuoksi ollut  ruotsalaisgolfarien suosikkikohteita jo 80-luvulta. Kausittain vieraat pelaavat noin 19 000 kierrosta kahdella kentällä. Ruotsalaisten osuus tästä määrästä on ollut pitkään noin 80 prosenttia. Kuluvan kauden aikana suomalaisten prosentuaalinen on kasvanut merkittävästi.

Vahvuuksia golfyhteisöllä on runsaasti. Vanhemman kentän, Slottsbanan näkymät merelle ja Kastelholmin linnalle ovat kiehtovia, kentän vaativuusaste on sopiva  useimmille turisteille.

Kungsbanalla on useita ylhäältä alas lyötävia avauksia. Kuva kympiltä Olver Lindellin suorituksen loppuasento.

Kungsbanalla on useita ylhäältä alas lyötävia avauksia. Kuva kympiltä Olver Lindellin suorituksen loppuasento.

Kungsbanan tarjoaa hyvin vaihtelevan ja monipuolisen reitityksen, näyttäviä maisemia tiiauspaikoilta sekä haasteita etenkin lähestymisissä. Kentällä on näennäisesti tilaa, tarkkuus on kuitenkin tuloksenteossa valttia. Vesiesteitäkin on, merinäkymien puuttuessa se on edelleen hieman Slottsbananin varjossa.

Princessan-kentän viheriöt ovat ruoholaadultaan parhaita ÅGK:ssa, Taustalla range ja klubitalo

Princessan-kentän viheriöt ovat ruoholaadultaan parhaita ÅGK:ssa, Taustalla range ja klubitalo

Varsinainen helmi lähipelitaitojaan kehittävälle on rangen taakse rakennettu kuusireikäinen par 3-kenttä, Princessan, jonka viheriöt ovat kolmesta kentästä parhaat. Mikäli aikaa on, tähän maisemallisestikin hienoon harjoitusalueeseen kannattaa tutustua.

Ainutlaatuinen klubimiljöö

Ahvenanmaa klubitalo terassiltaElo-syyskuun vaihteessa ÅGK isännöi Kungsbanalla pidettyä Ålandsbanken Finnish Openia. Järjestelyt toimivat ensiluokkaisesti, aurinkoiset kisapäivät kruunasivat onnistuneen tapahtuman.

Pelaajat nostivat peukkua ylös etenkin palveluiden toimivuudelle. Alueelle saavuttaessa kaikki oleellinen on käden ulottuvilla ja eteen avautuva maisema jää varmasti mieleen.

Ravintolan terassilta on puttigriinille kymmenen metriä, rangelle 60 metriä. Reception ja erittäin hyvin varustettu Chris Waldronin isännöimä pro-shop ovat viereisessä omassa rakennuksessaan. Waldron tuli Ahvenanmaalle jo 90-luvun puolivälissä. Shopin hän otti hoitaakseen 1999. Opetuksen lisäksi englantilainen vastaa yrityksensä kautta myös rangen toiminnasta, joka on Suomessa hyvin harvinaista, mutta ÅGK:ssa toimivaksi havaittua.

Waldronin vahva toiminta seurayhteisössä ja hänen shoppinsa ovat ÅGK:n menestystarinassa oleellisia kulmakiviä

Pro-shop näyttää ja tuoksuu golfarin karkkikaupalta. Kuvassa taustalla Andy Garth.

Pro-shop näyttää ja tuoksuu golfarin karkkikaupalta. Kuvassa taustalla Andy Garth.

Näkyvin ja tuntuvin ero ”normaaliin”vieraspelaamiseen  ÅGK:ssa  on vierailun kiireettömyys. Ahvenanmaalle tullaan pelaamaan 1-3 kierrosta, ennen peliä ja kierroksen jälkeen turistilla on keskimäärin enemmän aikaa käyttää muita palveluita. Lompakonnyörit ovat ravintolapalveluiden ja pro-shopin ostosten osalta höllemmässä.

ÅGK:n ravintola on puitteiltaan tilava ja silti kotoisa. Hinta-laatusuhteessa erinomainen  ”Dagens lunch” annos tuodaan pöytään, salaattipöytä on runsas. Vaativammatkin kattaukset firmoille ja ryhmille kuuluvat repertuaariin.

Slottsbananin uudistaminen suunnitteilla

Jan Sederholmin suunnittelema Slottsbananin ensimmäinen yhdeksikkö valmistui 1980-luvun alkupuolella.  Kierroksia ja vuosia on niin paljon takana, että etenkin viheriöiden ja niiden ympäristöjen uudistaminen on ajankohtaista.

”Olemme tiedostaneet tulevaisuuden tarpeet ja päätimme neuvottelujen jälkeen tehdä yhteistyösopimuksen tanskalaisen  kenttäarkkitehti Philip Spogardin kanssa. Hän tekee kokonaissuunnitelman kenttiemme uudistamisesta ja esittelee sen seuran syyskokoukselle”, kertoo seuran toiminnanjohtajana vuodesta 2010 vaikuttanut Åsa Nordström.

Mikäli jäsenkunta hyväksyy ehdotuksen ja hallituksen suunnitelman ensisijaisesti Slottsbananin uudistamisesta, kuokka heilahtaa maahan syksyllä 2017.

Slottsbananin takaysin jokaisellla väylällä meri on näkyvissä. Kuva kympin viheriöltä.

Slottsbananin takaysin jokaisellla väylällä meri on näkyvissä. Kuva kympin viheriöltä.

”Tämän ajatuksen mukaan tekisimme Slottsbanalla molempien yhdeksikköjen viheriöt ja niiden ympäristöt uusiksisi kahden kauden aikana, mahdollisesti muitakin parannuksia kahden kauden aikana. Kausilla 2018 ja 2019 meillä olisi käytössä Kungsbanan ja Slottsbanalta yhdeksikkö”, Nordström valottaa alustavaa aikataulua.

Philip Spogaard on saanut mainetta kenttäremonteistaan ympäri Euroopan. Näistä merkittävin on European Touria isännöivän Himmerland Golf & Spa Resortin kisakentän modernisointi. Hän on tehnyt myös HGK:n kentän uuden Masterplanin, joka esitettiin jäsenkunnalle keväällä 2015.

Kentän läheisyydessä ja ympäristössä on jo melkoinen määrä vuokrattavia mökkejä. Hotellihanke on myös ollut vireillä, Maarianhaminaan on matkaa noin 20 kilometriä.

Touko-ja syyskuu parasta sesonkia

Ahvenanmaalla vierailevista golfareista suuren osan muodostavat firmojen, seurojen ja kaveriporukoiden ryhmät. Miesten osuus etenkin näissä on todella suuri.

”Touko-ja syyskuu ovat vieraspelaamisen osalta meille parasta aikaa. Loppuviikosta ja viikonloppuisin starttiaikojen saaminen on silloin piukemmassa, viikolla on tilaa. Kesäkauden aikana on suhteessa enemmän pariskuntia ja perheitä.”

”Olemme panostaneet markkinoinnissa ja viestinnässä aiempaa pontevammin suomalaispelaajiin ja myös onnistuneet nostamaan vieraideen määrää. Kilpailu ruotsalaisista on aiempaa kovempaa. Ruotsissa ja etenkin Tukholman alueella on paljon uudentyyppistä, edullista tarjontaa green fee pelaamiseen. Me markkinoimme yhteistyökumppaniemme kanssa Ahvenanmaalla vierailua elämyksenä, johon tasokkaan golfkokemuksen lisäksi liittyvät matka, majoitus, ruokailut ja monet muut harrastusmahdollisuudet”, Nordström jatkaa.

Golfsesonki Ahvenanmaalla käynnistyy toukokuun alussa, hyviä pelikelejä on meren vaikutuksen ansiosta tarjolla vielä pitkälle lokakuun puolelle.

Tage ja Tina Gustafsson muuttivat Ahvenmaalle vuosituhannen vaihteessa Espoosta ja aloittivat golfin ÅGK:ssa.

Tage ja Tina Gustafsson muuttivat Ahvenmaalle vuosituhannen vaihteessa Espoosta ja aloittivat golfuransa ÅGK:ssa. ”Aivan fantastinen ja eloisa saari kesäkaudella. Talvea emme kuitenkaan ole täällä vielä kokeilleet”, Tina Gustafsson  määrittää. Pariskunta oli Finnish Openissa vapaaehtoisina neljän päivän ajan aamusta iltaan.

ÅGK:lla on noin 1000 jäsentä, joista 850 aktiivisia. Jäsen-ja pelikausimaksut ovat aikuiselta 620 euroa kaudessa, pariskunnalta kokonaiskustannus jää  paketointihinnoittelun kautta alle tonniin.

Manner-Suomesta suurin osa ÅGK:ssa vierailevista  tekee matkan laivalla Helsingistä tai Turusta käsin.  ÅGK on kokemisen arvoinen golfkeskus, jossa pelaamiseen ja fiilistelyyn kannattaa varata riittävästi aikaa.

Saaren toisella laidalla sijaitseva Eckerö Golf on pienen tauon jälkeen taas pelattavissa. Eckerön kentällä on mainioita väyliä ja upeita näkymiä. Kastelu ulottuu kuitenkin vain viheriöille, joten kenttäbongarin kannattaa varautua vaihteleviin rulleihin väylillä kelistä riippuen.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje