23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][26]
KilpailuaSuomalaista
Opetus

Oikeaoppinen ote on avain onnistuneeseen lyöntiin

Oheisesta jutusta muun muassa selviää, minkä tärkeän ylävartalon liikkeen liian puristava käsiote eliminoi svingissä.

Golfin pelaaja tarttuu mailastaan yhden pelikierroksen aikana keskimäärin 70–100 kertaa, joten on varsin tärkeää, että se tehdään tarpeeksi laadukkaasti. Oikaoppinen ote auttaa pelaajaa kuljettamaan mailan lavan suoraan asentoon suhteessa kohteeseen osumahetkellä.

Kunnollinen ”grippi” löytyy kämmenen ja sormien hyvällä yhteistyöllä. Ideaalissa neutraalissa otteessa vasemman peukalon pitäisi sijaita hieman kädensijan keskikohdan oikealla puolella. Sen jälkeen asetetaan oikean käden nimetön, keskisormi ja etusormi. Oikean peukalon pitäisi puolestaan asettua hieman gripin vasemmalle puolelle.

Kahden rystynivelen näkyvyys

Neutraalissa otteessa pelaajan pitäisi nähdä sekä vasemman että oikean käden kämmenestä kaksi rystystä. Mikäli näin ei ole, ote saattaa olla joko liian vahva tai liian heikko. Tässä tapauksessa mailan lapa tulee palloon joko suljetussa tai avoimessa asennossa. Ylemmän käden kolmen rystysen näkyvyys voi toisaalta merkitä täysin toimivaa asentoa.

Älä tartu mailasta liian ylhäältä

Monilla pelaajilla on taipumus ottaa mailasta liian ylhäältä kiinni. Tämä johtaa kontrollin menetykseen ja aiheuttaa helposti kantaosumia. Kädensijan loppuosan pitäisi tulla ulos otteesta pari-kolme senttiä. Hieman alempaa mailastaan kiinni pitävä pelaaja edistää myös lyöntiensä luotettavuutta.

Joissakin kädensijoissa on merkitty valmiiksi paikka, minne peukalo tulisi asettaa. Tässä tapauksessa on kuitenkin syytä varmistaa, että mailan kädensija on asennettu suorassa mailan varteen.

Liika puristus pilaa hyvän lyönnin

Mikäli pelaaja tuntee kyynärvarsissaan jännitystä, ote on liian tiukka. Tämä estää toteuttamasta hartoiden täyttä kiertymistä backsvingissä. Liiallinen puristus on kaiken tasoisille golfareille tuttu, etenkin paineen alla pelatessa. Kannattaa keskittyä ”pehmeisiin käsiin” tarpeettoman puristuksen välttämiseksi. Myös mailan heiluttelu tähtäyksessä voi vähentää jännitteitä.

Kädensijan oikea koko tärkeää

Gripin oikean koon selvittäminen on niin ikään keskeistä. Se voi selvittää nopeasti tarttumalla ylemmällä kädellä kiinni kädensijasta.

Katso missä kohtaa sormenpääsi ovat kämmeneen nähden. Niiden pitäisi koskettaa toisiaan vain aavistuksen. Mikäli sormenpäät kaivautuvat kämmeneen, grippi on liian ohut. Jos sormenpäät eivät yllä lainkaan kämmeneen, grippi on liian paksu. Epäsopiva kädensija voi johtaa siihen, että mailaa on mahdotonta saada suoraan osumahetkellä. Vaihto sopivaan grippiin voi esimerkiksi korjata kerralla pelaajan slaissiongelman.

Kolme vaihtoehtoa

Millä kolmella hyväksi havaitulla tavalla pelaaja linkittää kätensä gripissä, riippuu käsien koosta ja henkilökohtaisesta mieltymyksestä. Päällekkäisote (Vardon) on monen huippupelaajan suosima grippi, ja sen pitäisi olla sopiva jokaiselle pitkäsormiselle harrastajalle. Muun muassa Tiger Woodsin ja Jack Nicklausin käyttämä ristiote (Interlock) istuu parhaiten lyhytsormisille pelaajille.

Baseball-ote on harvinaisin, mutta se soveltuu lapsille, erityisen pienikätisille tai reumasta kärsiville. Kaksi aiemmin mainittua otetyyppiä ovat silti suositeltavampia, koska ne lisäävät lyönnin kontrollia.

Summa summarum: Huolehdi ylemmän käden 2−3 rystysen näkyvyydestä, äläkä ota kädensijasta liian ylhäältä kiinni. Varmista vielä, ettei puristusta ole liikaa; näin voit lyödä palloa pehmeämmillä käsillä. Kannattaa myös tarkistuttaa asiantuntijalla grippien koon sopivuus sekä niiden kunto.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje