16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[9][10]
KilpailuaSuomalaista
Matkailu

Ostravan seutu on tuntematonta Tsekkiä

Itäiseen Tsekkiin ei sattumalta eksy, vaan sinne on mentävä. Noin 300000 asukkaan Ostrava sijaitsee Tsekin itäisimmässä nurkassa Puolan ja Slovakian rajan läheisyydessä, Määrin-Sleesian läänissä.

Matkailukaupunkina Ostrava on toistaiseksi melko tuntematon, vain jääkiekon MM-kisat nostavat sen ainakin hetkeksi valokeilaan

Ostravan seudun parhaat kentät ovat Puolan ja Slovakian rajojen tuntumassa ja siihen on hyvä syy: Beskedy vuoristo, joka luo monille kentille upean taustakulissin ja vaihtelevat väylät.

Veden yli griinille

Ensimmäisenä päivänä tarkoituksena on pelata kaksi kenttää: noin 50 kilometrin päässä Puolan ja Slovakian rajalla sijaitseva Ropice Golf Resort sekä kaupungin lähin kenttä Golf Resort Lipiny.

Ropicen klubitalo sijaitsee avoimen mäen huipulla. Ensimmäinen väylä on komea: se lyödään korkealta alas väylälle, jos vain osuu. Sieltä väylät lähtevät kiertämään mäen rinnettä ylös ja palaavat takaisin klubitalolle. Väylät ovat toukokuussa jo hyvässä kunnossa.

Eikä sisäntulokaan ole hassumpi, erityisesti viimeiset kolme väylää vedenylityksineen jäävät mieleen. Kaiken kaikkiaan vaihteleva ja osin vaativakin pelimiehen kenttä, mutta sopii myös tavalliselle klubituupparille.

Kenttää mainostetaan links-tyyppiseksi kentäksi, mutta se on kaukana linksistä. Miten nyt kuvailisi? Hyvin hoidettu mäkinen puistokenttä, ei kuitenkaan liian raskas käveltäväksi.

Kaivoskäytävien päällä

On vaikea uskoa, että Tsekin GolfDigest on valinnut Golf Resort Lipinyn kaksi kertaa – 2012 ja 2013 – parhaaksi golfresortiksi ja bonuksena 2013 maan neljänneksi parhaaksi golfkentäksi.

Olen pelannut eri puolilla Tsekkiä ja voisin luetella heti kymmenen parempaa kenttää.

Lipinyn kenttä on puuton ja mäkinen yhdeksänreikäinen, vielä toiminnassa olevien kahden hiilikaivoksen väliin rakennettu kenttä. Kenttä on pitkä, takatiiltä pelattuna yli 7000 metriä. Klubipelaajan onkin nöyrryttävä ja etsittävä omalle lyöntiarsenaalilleen sopiva tiiauspaikka.

Aluella on lisäksi yhdeksänreikäinen public course, jossa on kuusi par-kolmosta ja kolme par-nelosta. Kentän alla risteilevät kaivoskäytävät, ja silloin tällöin maa vajoaa ja kenttä muuttaa muotoaan.

Pelaamme vain yhdeksän reikää, sillä alkaa sataa ja tummille pilville ei näy loppua. Huokoinen maa tosin imee veden nopeasti ja kenttä on rankankin sateen jälkeen nopeasti pelattavissa.

Ehkä huono sää on syy, ettei kentästä jää kovin paljon kertomista kavereille. Kenttä ei ole missään nimessä huono, mutta ei myöskään Tsekin kärkikastia.

Rotchildien suvun puistossa

Toisena päivänä suuntaamme noin 15 kilometriä Ostravasta pohjoiseen. Kohteenamme on Tsekkien toiseksi vanhin kenttä Park Golf Club Silherovice. Kentät väylät risteilevät sata vuotta sitten rakennetun entisen Rotchildien suvun ”chateaun” puistossa.

Kentän rakennustyöt aloitettiin Dubcekin aikana 1968 ja se valmistui paikallisten golfharrastajien voimin 1970.

Ostravia ja serkkutapaaminen 086 (2)

Golf Club Silherovicessa linna luo arvokasta tunnelmaa kentälle.

Klubitalo on erikoisen näköinen kasvihuonetta muistuttava rakennus lampineen. Ja entiseksi trooppiseksi talvipuutarhaksi se osoittautuukin.

Siirtyminen ensimmäiselle tiiauspaikalle on sekin poikkeava – pituuden suhteen. On taivallettava lähes puoli kilometriä on ennen kuin ensimmäinen pallo on ilmassa.

Park Golf Club on olemukseltaan lempeä. Väylät kulkevat loivasti aaltoilevissa maisemassa ikitammien ja lehmusten reunustamana. Jotenkin syntyy mielikuva, että kenttä on sopiva sekoitus Hämeenlinnan Hugoa ja Turun Auraa.

Yksi pelitovereistani on ruotsalainen, Ljunghusenin golfklubia edustava Johan Lindeberg. Hän sulautuu hienosti kenttämaisemiin, sillä hän pelaa 1910 –luvun hickorymailoilla ajan asuun puettuna.

Reippaasti päälle seitsemänkymppinen Johan kertoo, että hänen golftasoituksena ei ole noussut vuoden 1965 jälkeen yli 6,5:n. Melkoinen pelaaja ja golfari täydestä sydämestään. Lassi Tilanderimme on ilman muuta hänen sielunveljensä.

”Tällaista kenttää on ilo pelata, sillä ympärillä huokuu historia.”

Johan on oikeassa: kenttää on miellyttävä pelata.

Kierroksen parasta antia ovat kaksi par-kolmosta. Seiskaväylä on 150 metriä pitkä par-kolmonen, jonka viheriö sijaitsee ikipuiden reunustamassametsän pohjukassa vesiesteen takana. Toisen 150 metrisen par-kolmosen, 12. väylän griini on lammen edustalla korkean puun vartioimana.

Lammen takana on linnan metsästysmaja, joka toimii nykyisin korkeatasoisena ravintolana.

Kun taivas repeää…

Odotimme innokkaasti viimeistä golfpäiväämme, sillä vuorossa olisi todellinen helmi: Prosper Golf Club Celadna. Kentällä on pelattu 2009–2011 Euroopan Tourin kisa.

Prosperin kaksi 18 väylän kenttää on nimetty – yllätys, yllätys… The Old Course ja The New Course.

Kun ajamme klubitalolle, taivaan hanat ovat auki.

Ostravassa on kodikas tunnelma ja yllättävän paljon nähtävää.

Ostravassa on kodikas tunnelma ja yllättävän paljon nähtävää.

Prosperin kentällä on tyylikäs klubirakennus ja ympäristöstä näkee, että golfkeskuksen rakentamisessa ei ole rahaa säästelty.

Klubirakennuksen terassi aukeaa vesiesteen takana oleville viimeisille viheriöille, joiden taustalla pitäisi näkyä mahtavat Beskedy vuoren korkeimmat, lähes 1300 metriä korkeat, huiput – vaan eivät näy nyt.

Pelaamme vain Old Coursen neljä viimeistä väylää. Muita kentällä ei ole.

Isäntien puheiden perusteella kentillä on aina tilaa, sillä Tsekissä golfareita on vielä vähän. Suurin osa Prosperin pelaajista on eteläkorealaisia. Tämä selittyy sillä, että Ostravassa on Hyundain autotehdas.

Olisipa jäänyt yksi mielenkiintoinen golfkokemus väliin, ellemme olisi pelanneet Old Coursen 15:dettä väylää. Hieman alle 150-metrinen mäen päältä lyötävä ja saarigriinille pelattava par-kolmonen on, olipa sade tai pouta kliseenomaisesti sanottuna ”haastava”.

Kentän kuvauksessa on pakko käyttää kirjallisia lähteitä. Niiden mukaan vanha kenttä avattiin 2001. Kenttä on tyypiltään mäkinen puistokenttä. Kentän suunnittelija Miguel Angel Jimenez tai hänen suunnittelijansa ovat käyttäneet vuoriston laaksoa loistavasti hyväkseen.

Uudella kentällä suunnittelijat ovat tapailleet ulosmenossa links-kentän tuntua, kun taas sisääntulo on pinnamuodostukseltaan vaihtelevampi.

Prosperin rakennuskompleksiin kuuluvat klubitalon lisäksi pieni sisähalli, jossa on kaksi golfsimulaattoria ja kymmenen reiän harjoitusviheriö. Alueella on myös ratsastusmaneesi.

Ylellistä majoitusta hakevalle on erinomainen paikka avaruusalusta muistuttava, ehkä jonkun mielestä täysin ympäristöönsä sopimaton Miura-hotelli gourmee-ravintoloineen ja loistokkaine kylpylöineen.

Taatusti Ostravan alueen houkuttelin kenttäkokonaisuus.

Golfia ja talviurheilua

Iltapäivällä sade lakkasi ja siirryimme kymmenen minuutin ajomatkan päässä sijaitsevaan Ostravice Golf Resortiin, jossa yhdistyy golf ja laskettelu sekä muu talviurheilu.

Meillä ei ole aikaa pelata ennen pimeää kuin takaysi, mutta se antaa hyvän kuvan kentästä. Autolla vai ilman? Siinäpä kysymys, sillä kenttä on rakennettu jykevän mäen ellei melkein vuoren rinteeseen.

Korkeuseroa alimman ja ylimmän griinin välillä on rapiat 300 metriä. Ensin lasketellaan armollisesti alas ja kierretään suurehko lampi ja sitten alkaa siksak-mallinen kiipeäminen. Kolme viimeisintä väylää tasoitellaan maitohappoja alamäkeä klubitalolle.

Kenttää voisi kuvailla yhdellä sanalla: erinomainen. Pelaaminen vaatii malttia, sillä väylät ovat osin kapeita ja pallo voi karata kauaksikin metsään. Väylät ovat vaihtelevia ja kenttä on hyvässä kunnossa.

Klubirakennuksen läheisyydessä on Green Inn Hotel, kuusi puurakenteista taloa, joista saa korkeatasoisen huoneen kahdelle noin 50 euron hintaan. Asukas saa myös 20 prosentin alennuksen greenfeehinnasta.

Me majoituimme hieman kauemmaksi metsikön keskellä sijaitsevaan perhehotelliin U Holubuun. Hotellin emäntä Lenka Zlebkova jaksoi iloisena ja reippaana pitää meistä huolta, vaikka hänellä oli lähtö synnytyslaitokselle minä hetkenä tahansa.

Pojanhan Lenka sitten kuulemma pyöräytti lähtöämme jälkeisenä päivänä.

Muutakin kuin golfia ja jääkiekkoa

Parhaiten Ostravaan pääsee lentämällä Krakovaan.

Hyvä vinkki on pelata lentokentältä noin 20 minuutin ajomatkan päässä oleva erinomainen Krakow Valley Golf. Finnairin suora saapuu Krakovaan iltamyöhään ja sieltä vain golfhotelliin yöksi ja aamulla pelaamaan.

Praha on toinen vaihtoehto, mutta lentoyhteydet Ostravaan ovat aikataulullisesti kehnot, joten 370 kilometrin matkaan on käytettävä autoa.

Ostrava on tunnettu hiilikaivoksestaan sekä tehtaistaan ja vaikuttaa ensinäkemältä jokseenkin kolkolta teollisuuskaupungilta.

Siellä kuitenkin on mielenkiintoisia vierailukohteita, kuten esimerkiksi Europan kulttuuriperintökohteiden joukkoon listattu entinen terästehdas- ja hiilikaivosalue Dolni Vítkovice tai iltarientojen ykköskohde Stodolní-katu, joka ei kuulemma koskaan nuku…

Muita käymisen arvoisia paikkoja Ostravassa ovat muun muassa kaivosmuseo Landek Park, joka yhdistää kaivostaidon, arkeologian ja geologian. Myös lukuisissa kirkoissa riittää nähtävää.

Eläminen on edullista, ruoka erinomaista.

Greenfeehinnat vaihtelevat ajankohdasta riippuen 50–70 euron välillä. Hotelleilla ja pensionaateilla, joita alueella riittää, on omat pakettihintansa.

Kentät:
www.beskydgolf.com
www.golflipiny.cz
www.golf-ostrava.cz
www.prosper-golf.cz
www.ostravice-golf.cz

Majoituksia:
Miura Hotel
Hotel U Holubu

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje