26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista
Matkailu

Golfbongarin matkablogi: seikkailu saarilla, osa 1: Mauritius ja Seychellit

Intian valtameren saaret tarjoavat unohtumattomat puitteet ikimuistoiselle golflomalle, mutta onko niistä "heavygolfarin" matkakohteeksi?

Intian Valtameren Afrikan puoleisista saarista Mauritius tunnetaan upeiden rantojen ja hotellien lisäksi myös golfkohteena. Sen sijaan naapurissa sijaitsevien Seychellien, Reunionin, Mayotten sekä Madagascarin golftarjonta on jäänyt pienemmälle huomiolle.

Golf Digestin listausten mukaan jokaiselta saarelta löytyy kuitenkin yksi tai useampi mahdollisuus golfin pelaamiseen. Mutta millaiset ovat golfilliset puitteet näillä saarilla – sehän piti lähteä selvittämään.

Matkamessuilta sisältöä suunnitelmiin

Alun perin ainoastaan Etelä-Afrikkaan suunniteltu matka muokkautui tammikuussa Messukeskuksessa järjestetyillä matkamessuilla lopulta aidoksi maabongausreissuksi, kun pääsin tapaamaan aktiivisia edustajia niin Mauritiukselta, Madagascarilta kuin myös Seychelleiltä.

Koko paketin, mutta erityisesti Mauritiuksen osalta tapaaminen Mr Travelin Tom Seppälän kanssa oli merkittävässä roolissa. Yleensä ainoastaan nettiin turvautuvana matkaajana vakuutuin tällä kertaa matkatoimiston otteesta ja annoin Tomin tehdä ehdotuksen tiiviin Mauritius-osuuden sisällöstä. Minun ei tarvinnut vääntää asioita rautalangasta ja sopiva ehdotus reilun 3 päivän visiitistä syntyi nopeasti ja ammattitaidolla. Vältyin kerrankin massiiviselta nettivarailusessiolta.

Vauhtia päätöksentekoon toi havainto siitä, että kolme kuukautta aiemmin Turkish Airlinesilta varattu lento Helsinki–Kapkaupunki–Helsinki oli muutettavissa 70 euron lisähinnalla lennoksi, jossa menolennon kohteena oli Kapkaupungin sijasta Mauritius, paluun pysyessä ennallaan.

Kun Seychellien osastolla vielä selvisi, että Air Seychelles lentelee Mauritiukselta kolmen tunnin päähän Maheen Seychelleille hyvin kohtuulliseen hintaan, alkoi suunnitelma hahmottua. Jotenkin olin aina pitänyt Seychellien bongaamista kohtuuttoman hintaisena projektina, mutta nyt parin päivän visiitti oli tehtävissä älykkäällä kustannuksella.

Mauritius – Shangri-La Le Touessrok

Mauritiuksen saaren länsirannalla, lentokentästä 45 minuutin päässä sijaitseva Shangri-La Le Touessrok toimi ensimmäisenä majapaikkana. Hiljakkoin valmistuneen remontin jäljiltä hotelli oli upea kokonaisuus rantoineen, ravintoloineen ja merinäköalalla varustettuine huoneineen. Kontrasti Suomen vaihtelevaan talveen oli sen verran iso, että on helppo ymmärtää Mauritiukselle suuntaavia lomailijoita.

thumb_IMG_4193_1024Ensimmäisenä bongauskohteena oli Ile aux Cerfs, 10 minuutin venematkan päässä saarella sijaitseva Bernhard Langerin suunnittelema kenttä.

Merimaisemista pääsee Ile aux Cerfsissä nauttimaan lähes koko kierroksen ajan ja vettä on runsaasti myös väylien yhteydessä. Golfauto GPS-laitteineen oli tällä kentällä välttämätön, sillä monet sokkoavaukset ja dog legit nostivat haasteellisuutta muuten lyhyehköillä väylillä.

Hotellin asukkaille pelit Ile aux Cerfs -klubilla kuuluvat huoneen hintaan ja uskonkin kentän olevan toisella pelikerralla jopa mukava pelattava, kun mailavalinnat ja muut koordinaatit ovat muistissa.

Saarikentälle löytyy myös vaihtoehtoja, sillä hotellissa majoittuessaan pääsee pelaamaan erikoishinnalla viereiselle Ernie Elsin suunnittelemalle Anahitan kentälle tai vajaan puolen tunnin päässä sijaitseville Belle Mare Plagen kahdelle 18-reikäiselle kentälle.

Heritage Le Telfair Golf & Spa Resort, Bel Ombre

Mauritiuksen toisena asemapaikkanani toimi saaren lounaiskulmassa sijaitseva Heritage Le Telfair Golf & Spa Resort – ajallisesti noin 45 minuutin päässä lentokentästä. Myös tätä hotellia suunniteltaessa on osattu varmistaa ”wau-efektin” syntyminen heti ensimetreillä, eikä tilanne muutu tarkemman tutustumisen jälkeen.

Heritage ottaa vieraat lämpimästi vastaan, eikä virittäytyminen rentoon tunnelmaan vaadi ihmeitä.

Heritage ottaa vieraat lämpimästi vastaan, eikä virittäytyminen rentoon tunnelmaan vaadi ihmeitä.

Sokeriruokopelto on tuttu näky Mauritiuksella liikuttaessa. Heritage Le Telfairin ympäristössä viljelyn historia juontaa aina vuoteen 1802 asti, jolloin ensimmäinen tuotantolaitos aloitti toimintansa. Vanhat rakennukset on säilytetty tyylikkäästi ja ne tuovat oman leimansa alueelle.

Resortin yhteydessä on Peter Matkovichin suunnittelema, vuonna 2005 avattu 18-reikäinen kenttä sekä par 3 -kenttä mittavine harjoitusalueineen. Toukokuussa 2015 kentällä tehtiin historiaa, sillä tuolloin pelattiin ensimmäistä kolmen maanosan tourien yhteinen kilpailu Afrasia Bank Mauritius Open – mukana European Tour, Asian Tour sekä Sunshine Tour.

Heritage GC:n avausväylältä avautuvat näkymät Intian valtamerelle.

Heritage GC:n viitosväylältä avautuvat näkymät Intian valtamerelle.

Tilaa kentällä on hyvin joka suuntaan ja pituutta voi säädellä valitsemalla viidestä tiiauspaikasta mieleisensä, vaihteluväli on 4761 – 6498 metriä.

Itse valitsin keskimmäisen eli sinisen tiin ja 5740 metriä. Kenttä oli erinomaisessa kunnossa ja siitä jäi erittäin positiivinen mielikuva. Alapuolella siintävä turkoosi meri toi viihtymiseen oman lisänsä, vettä itse kentällä oli vain kohtuullisessa määrin. Yhteenvetona voisi todeta, että Peter Matkovich on onnistunut virittämään kentän, jossa kaiken tasoiset pelaajat viihtyvät – ei aina niin helppo juttu toteuttaa.

Paradis Golf Club, Le Morne Peninsula

Heritage Le Telfair Golf & Spa Resortin yhteistyökenttinä toimivat noin 20 minuutin päässä Paradis Golf Club ja siitä vielä puoli tuntia eteenpäin Tamarina Golf Club. Näille pääsee pelaamaan alennetulla green feellä. Valitsin Paradisen kentän lähinnä etäisyyden vuoksi, illan lento antoi ajallisia paineita.

Le Mornen kukkula tuo Paradis Golfin merimaisemaan vaihtelua.

Le Mornen kukkula tuo Paradis Golfin merimaisemaan vaihtelua.

Edellisen päivän Heritage oli rankka vertailukohta, sillä sinällään upeita merenrantaväyliä tarjonnut, 13 vuotta iäkkäämpi Paradis jäi väkisinkin kakkoseksi.

Kenttä oli hienossa vireessä ja visuaalisiin yksityiskohtiin oli panostettu. Upean silauksen antaa viereinen, Unescon World Heritage Sites -listalle päässyt Le Morne kukkula, joka nousee merestä yli 500 metrin korkeuteen.

Voiko Mauritius olla ”heavygolfarin” kohde?

Ei ole epäilystä, etteikö Mauritius pysty tarjoamaan maailmanluokan golfpuitteita, huomioiden ilmaston sekä kenttien ja hotellien laadun. Suomesta katsoen kahden tunnin aikaero on myös kiinnostava lisä. Toki lentoaika alueelle on muutaman tunnin pidempi, mutta jos matka-aika on pari viikkoa, se ei liene iso haitta.

Hotelliasumisen hinta karkaa kuitenkin helposti korkealle, vaikka se sisältäisikin golfin. Onko sitten niin, että Mauritius ei sovi kohteeksi ”heavygolfareille”, jotka haluavat pelata joka päivä, mutta eivät halua maksaa oleskelusta 700 euroa päivässä?

Tutustuin Heritagen hinnastoihin ja löysin sieltä materiaalia, joka mielestäni vastaa edellä olevaan kysymykseen: Neljän makuuhuoneen villa kahdeksalle hengelle maksaa sesongista riippuen 595–735 €/ yö.

Hinta sisältää oman uima-altaan, puutarhan, oman barbecue barin, omat kylpyhuoneet, Wi-Fin, LCD Flat Screenin, oman golfauton, aamupalan Beach Clubilla, siivoukset, päivittäisen green feen kaikille asukkaille ja alennetut hinnat ravintoloissa.

Laskukone kädessä lopputulemaksi syntyy 10 päivän rupeamalle 743,75 €/ pelaaja + lennot päälle. Kun lennot saa edullisimmillaan alle tonnilla, syntyy laatu huomioiden yllättävänkin kilpailukykyinen paketti.

Hotellin veret seisauttava aamupala sisältyy hintaan, tosin Beach Clubille pitää kurvailla golfautolla viisi minuuttia. Merkittävää säästöä on saatavissa, jos kokkailee iltaeväät itse joko sisäkeittiössä tai ulkona merta ihaillen. Lisäkulunkia golfin osalta on luvassa jonkin verran, mikäli haluaa hakea vaihtelua naapurikentiltä.

Mauritiuksella sokeriruokopeltoja on silmän kantamattomiin.

Mauritiuksella sokeriruokopeltoja on silmän kantamattomiin.

Suunta pohjoiseen – Seychellit

Ennakkoselvittelyistä oli käynyt ilmi, että perinteikäs, 9-reikäinen Seychelles Golf Club sijoittuu Mahen saarelle, maan pääkaupunki Victorian eteläpuolelle. Lentokentältä matkaa sinne kertyy vain muutama kilometri ja varasinkin ensimmäisen ja kolmannen yön majoituksen sen kupeesta – voisin jättää osan tavaroistani säilöön siksi aikaa, kun käyn yhden yön reissulla Praslinin saarella.

Vuonna 1972 avattu kenttä tunnettiin aiemmin nimellä Reef Golf. Vesisateet olivat tehneet tehtävänsä ja puitteiltaan kaikin osin vaatimaton kenttä oli märkä. Madot olivat myöskin mönkineet runsaasti hiekkaa griineille. Reipas tunnin aamukävely ja taas oli uusi maa plakkarissa.

Aamun hetki Ocean Lodge, Praslin Island.

Aamun hetki Ocean Lodge, Praslin Island.

Puolen päivän aikaan investoin 65 euroa ja lentelin pikku koneella vartin päähän Praslinin saarelle, jossa olikin kokonainen iltapäivä aikaa tutustua luontonähtävyyksiin. Anse Lazio oli juuri äänestetty Trip Advisorissa maailman neljänneksi upeimmaksi rannaksi, joten se piti käydä vilkaisemassa. Toiseksi kohteeksi valikoitui World Heritage Sites -listalla oleva luonnonpuisto Vallee de Mai erikoisine palmuineen ja eläimineen.

Praslinin saari on pienehkö ja kaikki paikat ovat lähellä toisiaan. Majapaikkana toimi meren rannassa sijaitseva pienehkö ja kodikas Indian Ocean Lodge, 10 minuutin päässä seuraavan päivän golfkentästä.

Lemuria Golf Course – Praslin Island

Constance Lemuria Hotels & Resortin yhteyteen rakennettu 18-reikäinen golfkenttä näytti jo kuvissa huikealta kokonaisuudelta. Klubitalolla ilmeni, että ruuhkaa ei ole odotettavissa, vaikka kaikki hotellin 96 sviittiä ja 8 villaa olivat täynnä. Tänne golfkenttä oli selvästi rakennettu enemmän rekvisiitaksi kuin pääasiaksi – kerrassaan huikea hotelli useine rantoineen ja ravintoloineen. En uskaltanut kysellä hintoja.

Vuonna 2000 valmistuneen kentän etuysi eteni alussa mukavan leppoisasti, sitten väylät vaikeutuivat pikku hiljaa ja vesikin tuli mukaan peliin. Takaysille sain seurakseni klubin pääpron.

thumb_P2206452_1024Väylältä 13 alkaen kenttä esitti kokoelman sellaisia maisemia, että harvoin osuu kohdalle. Mauritiukseen verrattuna korkeuserot olivat toista luokkaa ja palloa lyötiin välillä todella eksoottisista paikoista.

Erityisesti väylä 15 jäi mieleen: par 3 lyödään tanakkaan alamäkeen ja turkoosi meri taustamaisemana. Kaikkiaan kenttä jää mieleen juuri maisemistaan, ihan mestariteoksien joukkoon se ei muuten lukeudu. Kyseessä lienee ainoa kenttä maailmassa, jota reunustavat harvinaiset Coco de Mer -palmut ”tuplapähkinöineen”.

Seychellit golfarin kartalle?

Iltapäivän ohjelmaan mahtui parin tunnin snorklausretki. Sen jälkeen oli vuorossa siirtyminen takaisin Mahen saarelle. Tunnin kestävän lauttamatkan aikana pähkäilin näkemääni ja kokemaani. Jos menisin alueelle uudelleen esimerkiksi viikoksi, varaisin todennäköisesti aikaa ensin Mahen saaren kiertelyyn vuokra-autolla ja yöpyisin pikkukylissä idyllisissä majataloissa.

Praslinin saari on upea, mutta allekirjoittaneella saattaisi aika käydä pitkäksi, vaikka panostaisi hienoon hotelliinkin. Pelkäksi golfkohteeksi kohdetta on vaikea suositella, mutta honey moon -paikaksi saariryhmä sopii erinomaisesti.

Seychelleihin kuuluu myös runsaasti kauniita saaria, joille pääsee vain veneillä ja pikkukoneilla.

Pienkoneella liikkuminen on Seychelleillä nopeaa ja edullista.

Pienkoneella liikkuminen on Seychelleillä nopeaa ja edullista.

Oli mukava palata vielä kertaalleen pieneen La Roussette hotelliin – matkatavarani oli viety jo valmiiksi huoneeseeni odottamaan huomista jatkolentoa kohti uusia maisemia.

Ihmisten ystävällisyys ja sujuva palvelu oli leimallista niin Mauritiuksella kuin myös Seychelleillä – epämiellyttäviin tilanteisiin en törmännyt kertaakaan.

Teksti Esa Mäkinen
Kuvat Esa Mäkinen ja Heritage Golf Club

Toinen osa matkablogista julkaistaan 2.4.2016

Linkit Mauritius:  

www.shangri-la.com

www.heritageresorts.mu

www.mautourco.com

www.mrtravel.fi

Linkit Seychellit:

www.hotel-laroussette.com

www.indianoceanlodge.com

www.constancehotels.com

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje