12.3.–19.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[5][10]
KilpailuaSuomalaista
Matkailu

Golfbongarin matkablogi: eteläisen Karibian ABC

Eteläisellä Karibialla sijaitsevat Aruba, Bonaire ja Curacao ovat suosittuja saaria muun muassa sukeltajien keskuudessa, mutta mitä ne tarjoavat golfarille?

Toukokuussa 2013 olin varannut viikon viiden Karibian saaren bongausta varten, ja siihen nippuun osui napakasti sekä Aruban että Curacaon kenttiin tutustuminen.

Saman vuoden joulukuussa Saarentolan Tepi laittoi minulle viestiä läheiseltä Bonairelta, jossa hän oli käynyt ystäviensä kanssa muun harrastustoiminnan ohessa pelaamassa ”hiekkapitoisen” Piedra So:n kentän.

Eihän siinä muu auttanut kuin kirjata Bonaire tulevien matkakohteiden joukkoon, ja yrittää sommitella retki johonkin sopivaan rakoon. Karibian saaret eivät ole omassa rankingissani kärkipään kohteiden joukossa, joten alueelle tekemäni matkat ovat olleet melko lyhyitä.

Mahdollisuus Bonairella käyntiin tuli toukokuussa 2015, kun olimme Pekkarisen Visan kanssa paluumatkalla Kolumbiaan ja Equadoriin suuntautuneelta bongausretkeltä.

Saavutettavuudeltaan saariryhmä on hyvin kilpailukykyinen vaihtoehto, sillä kiinteä kytkös Alankomaihin tuo mukanaan sen, että KLM lentää tiheästi sekä Curacaolta että Arubalta Amsterdamiin. Myös saarien välinen matkailu on helppoa. Lento pikkukoneella kestää noin puoli tuntia ja hinta edestakaiselle matkalle liikkuu 100–200 euron välimaastossa.

Aruba

ABC-saarista toiseksi suurin on noin 100 000 asukkaan Aruba, jossa elämä keskittyy suurelta osin maan pääkaupunkiin Oranjestadiin. Isot ”high rise”-hotellit ovat hiljentäneet perinteisen keskustan ja useat ravintolat ovatkin muuttaneet isojen hotellien asiakasvirtojen äärelle – parin taalan bussimatkan päähän.

Aruban ykköskenttä on Robert Trent Jones II:n suunnittelema Tierra del Sol. Merimaisemaan rakennettu ”aavikkokenttä” sijaitsee noin 10 minuutin ajomatkan päässä hotellikeskittymästä ja se on osa isoa lomaresortia.

Niin kentän rakentamiseen kuin kunnossapitoon on panostettu ja maisemista on otettu kaikki irti. Vahvan muistijäljen jättivät sekä klubin viehättävä ravintola että laadukkaat pukeutumistilat ja pro shop.

Kaktukset toimivat Tierra Del Solin kentällä tiimerkkinä.

Tiiauspaikalla kaktukset kertovat lyöntipaikan.

Green fee liikkuu ajankohdasta riippuen 100–170 US dollarin välillä. Hinta on Karibian saaren hyvätasoiselle kentälle suhteellisen normaali. Resortissa asuvalle on tarjolla myös edullisempia paketteja, vaikka tällöinkään ei mistään erityisen edullisesta touhusta voida puhua.

The Links at Divi Aruba

Vanhan keskustan lähistöllä sijaitseva 9-reikäinen The Links at Divi Aruba tarjoaa mahdollisuuden selvitä 18 reiän kiertämisestä alle 100 taalalla.

Kentällä on runsaasti vesiesteitä ja myös meri vilahtaa paikoitellen esiin, mutta links-sanan olisi voinut jättää pois kentän nimestä.

Veden lisäksi hotellit tulevat peliin Divi Linksillä.

Veden lisäksi hotellit tulevat peliin Divi Linksillä.

Keskeinen sijainti, hyvä lay-out ja kunto houkuttelevat pelaajia kentälle, joten erityisesti sesonkiaikana peliajat on syytä varata hyvissä ajoin. Monipuolisen ravintolan upealta terassilta on mukava seurata viimeisen griinin tapahtumia – iso vesieste pitää jännityksessä muutkin kuin pelaajat.

Saaren vanhin kenttä, vuonna 1941 perustettu Aruba Golf Club sijaitsee San Nicolasin kaupungin lieppeillä. Mikäli kiinnostusta on puttailla öljytyillä browneilla, niin siinä tapauksessa Aruba Golf Club on oikea osoite. Minua ei kentälle houkutellut edes parinkympin green fee, joten noin tunnin ajomatkan päässä Oranjestadista sijaitseva Aruba Golf Club jäi bongaamatta.

Bonaire – ekogolfia

Pienin ABC-saari, alle 20 000 asukkaan Bonaire pääsi golfkartalle vuonna 2004. Golftarjonta on suunniteltu paikallisille lajiin hurahtaneille harrastajille, joten vieraan on syytä asennoitua kierrokseensa oikealla tavalla.

Golf Piedra So on taatusti yksi maailman luontoystävällisimmistä ja helppohoitoisimmista golfkentistä. Kasteluveden kulutus kentällä on nolla, sillä kenttä on kauttaaltaan hiekkapäällysteinen. Range toimii itsepalveluperiaatteella, eli jokainen kerää pallonsa harjoituksen jälkeen.

Klubirakennuksena ja mailavarastona toimii vanha merikontti ja kentän green fee on 20 taalaa. Suosittelen ottamaan 40 taalan paketin, johon sisältyy pelimaksun lisäksi mailavuokra ja kolme logopalloa.

Piedra So:n range on ”klubikontin” välittömässä läheisyydessä.

Piedra So:n range on ”klubikontin” välittömässä läheisyydessä.

”Väylillä” mailalla kopsutellaan pieni hiekkakeko pallon alle, jotta osuma oikeaan kohtaan olisi todennäköisempi. Kumma kyllä, tällaiseenkin kenttään tottuu 18 reiän aikana.

Paikallissääntöjen mukaan lippua ei saa ottaa putatessa pois reiästä ja mikäli pallo menee puskaan maksimissaan putterin mitan verran, saa sen dropata pelattavaan paikkaan ilman rangaistuslyöntiä. Reilu meininki siis.

Jo yhdeksän reikää lähes 40 asteen helteessä olisi riittänyt minulle ja Visalle, mutta laatimamme säännöt edellyttävät täyttä kierrosta.

Isäntänämme toimi klubin puuhamies, Theo Van der Veen – ilman häntä emme olisi päässeet kentälle, emmekä olisi saaneet mailoja, eikä eri väylien löytäminenkään olisi ollut helppoa.

Mikäli tällainen extreme-kokemus kiinnostaa, Theo toimii mielellään oppaana ja hänen yhteystietonsa löytyvät klubin nettisivuilta. Peliaika kannattaa varata vähintään pari päivää ennen peliä, jotta Theo saa junailtua kalenterinsa kuntoon.

”Hiekkaunelma” sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä Bonairen pääkaupungista Kralendijkista.  Pienet opaskivet tekevät parhaansa, jotta golfari löytäisi paikan päälle, mutta matkan varrella meinaa usko loppua monta kertaa.

Piedra So:n klubin logo kertoo kaiken olennaisen: kaktuksia, pensaita ja hiekkaa riittää.

Piedra So:n klubin logo kertoo kaiken olennaisen: kaktuksia, pensaita ja hiekkaa riittää.

Curacao – golfarin valinta

Aruban tapaan myös Curacaolla on öljynjalostukseen liittyviä perinteitä, mutta tänä päivänä turismi on saarelle tärkeä elinkeino. Viehättävä Willemstadin keskusta värikkäine taloineen ja ostoskujineen erottuu edukseen naapurisaariin verrattuna.

150 000 asukkaan Curacaolla on kolme golfkenttää, joista kaksi uudempaa on 18-reikäisiä ja vanhin, eli Curacao Golf & Country Club 9-reikäinen.

Tämä ysi tunnettiin 1930-luvulta aina 80-luvulle asti Shell Golf Clubina, mistä on helppo päätellä klubin syntyjuuret. Vaatimattoman klubitalon tilalle on vuonna 2015 rakennettu uusi, entistä ehompi rakennus ja myös kentänhoitoon on lisätty paukkuja. Klubilla on oma uskollinen pelaajakuntansa, eikä sinne juurikaan turisteja eksy.

Curacao Golf & Squash Club edustaa saaren kenttien vaatimattompaa päätä.

Curacao Golf & Squash Club edustaa saaren kenttien vaatimattompaa päätä.

Old Quarry Golf Course

Saaren ja samalla koko ABC-kolmikon ykköskenttä on Pete Dyen suunnittelema Old Quarry Golf Course. Vuonna 2010 avattu upea kenttä on viritetty huikeisiin merimaisemiin. Niin väyliltä kuin myös griineiltä löytyy luonnetta moneen makuun.

Santa Barbara Beach & Golf Resortin kentän negatiivinen puoli on se, että pitkien siirtymien vuoksi ilman autoa pelaamista ei voi edes harkita.

Old Quarry Golf Club on hieno kokonaisuus.

Old Quarry Golf Club on hieno kokonaisuus.

Startti- ja vuodenajasta riippuen pelimaksut asettuvat 65 ja 198 taalan väliseen haarukkaan. Alueella asuvat voivat säästää noin 10 prosenttia edellä mainitusta hinnasta ja hyvin varustettu pro shop auttaa, mikäli tarvetta kenkien tai mailojen vuokraamiseen on.

Blue Bay Golf Club

Blue Bay Golf Club sijaitsee lähellä Willemstadin keskustaa. Sitä ympäröivä resort on rantojensa ansiosta suosittu myös muiden kuin golfareiden keskuudessa.

Mikäli rankingin tekisi yksittäisten väylien tai maisemien perusteella, nousisi tämä kenttä alueen ykköseksi. Kentällä ei ole aikanaan investoitu Old Quarryn tavoin jätevesien kierrätykseen ja hyödyntämiseen kastelussa, joten valitettavasti kastelujärjestelmän puutteet pitävät kentän hyvin kuivana.

Blue Bay Golf Clubin 5. väylä on 170 metriä pitkä par 3.

Blue Bay Golf Clubin 5. väylä on 170 metriä pitkä par 3.

Toisaalta Blue Bayssa on reagoitu haasteeseen alentamalla vuonna 2016 green feet merkittävästi aiempaa alemmalle tasolle – normaali pelimaksu asettuu nykyisin 75 ja 110 taalan välille. Maanantaista perjantaihin on saatavilla ”sunset greenfee”, joka maksaa 35 taalaa ja useamman kierroksen pelaava saa pudotettua keskimääräisen green feensä jopa 60 taalaan. Lisäksi risteilyaluksilla kentälle tulevat pelaajat saavat 20 prosentin alennuksen. Matkustajasataman läheisyys tekeekin laivalla matkaavan pelit helpoksi.

Ensivisiitilläni Curacaolle yövyin yhden yön pienehkössä merenrantahotellissa, Scuba Lodgessa. Kokemus oli sen verran tyrmäävä, että en edes miettinyt muita vaihtoehtoja toisella käynnilläni. Tekisi mieli sanoa, että jo Scuba Lodgen takia kannattaa käväistä Curacaolla. Meillä oli Visan kanssa mahdollisuus pysähtyä Scuba Lodgeen pidemmäksi ajaksi, koska teimme Curacaolta vain päiväretken Bonairelle.

Upea sijainti 10 minuutin kävelymatkan päässä Willemstadin keskustasta höystettynä kivalla palvelulla ja hyvällä ravintolalla – mitä muuta matkalainen tarvitsee?

Scuba Lodge majatalo.

Scuba Lodge on kaunis merenrantahotelli.

On vaikea ajatella mitään ABC-saarta matkakohteeksi pelkästään golfin takia. Jos golfilliset asiat kuitenkin painavat päätöksenteossa, on golfarin helppo sijoittaa Curacao saarikolmikon kärkeen. Kenttätarjonta ei määrällisesti päätä huimaa, mutta sukeltelun ja rantaelämän oheen on tarjolla mukavat golfpuitteet.

Teksti ja kuvat: Esa Mäkinen

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje