16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista
Matkailu

Miten Pärnun kentät pärjäävät Kenttäranking-arvioinnissa?

Monen mielestä Pärnu Bayn päätösväylä, joka tässä vielä rakennusvaiheessa, on kentän paras reikä.

Pärnu Bay Golf Links ja White Beach Golf muodostavat yhdessä todella kilpailukykyisen kohteen Etelä-Viroon. Tallink Golf Tourin Season start -matkalaiset arvioivat molemmat kentät Kenttärankingista tutulla menetelmällä.

Pärnu Bay Golf Links- kentän avaaminen viime syksynä tuplasi Viron Tallinnan jälkeen suosituimman lomakaupungin Pärnun golftarjonnan ja nosti sen hujauksessa Itämeren alueen kärkikohteiden joukkoon ainakin suomalaisia harrastajia ajatellen.

Kentästä kirjoitetuissa artikkeleissa ei ole säästelty ylisanoja, mutta vasta tulevaisuus näyttää, miten kenttä ottaa paikkansa varsin kilpailuilla markkinoilla.

Pärnu Bayn avaaminen oli jättipotti paitsi Pärnun kaupungille, myös sen toiselle kentälle White Beach Golfille. Se on avattu jo 2005, mutta yksinään sinänsä varsin korkeatasoinen kenttä ei ole pystynyt houkuttelevuudessa haastamaan Tallinnaa todellisena vaihtoehtona suomalais- ja ruotsalaisturisteille.

White Beachin kakkosreiän maisema on varsin tyypillistä kentälle.

White Beachin kakkosreiän maisema on varsin tyypillistä kentälle.

Tilanne muuttui radikaalisti, kun kenttiä nyt on kaksi. White Beachilla ilmeisesti päädyttiin samaan johtopäätökseen ja haalittiin varat kauan odotetun klubitalon rakentamiseen.

Se valmistui loppuvuodesta 2014 ja nosti samalla kentän palvelutason ja houkuttelevuuden täysin uudelle tasolle.

Tallink Golf Tour Season Start testasi kentät

Golfpisteen järjestämän Tallink Golf Tourin Season Start -osakilpailu pelattiin Pärnussa huhtikuun kolmantena viikonloppuna. Noin 80 osallistujaa otti mittaa kaupungin molemmista kentistä sanalla sanoen kovassa kelissä: lauantaina tarjolla oli rakeita, sunnuntaina selvittiin pelkällä vesisateella. Onneksi aurinkokin pilkahteli välillä.

Harri Käkelä ja Milla-Katriina Östring.

Harri Käkelä ja Milla-Katriina Östring.

Osallistujista etevimmin White Beachilla pelasivat Harri Käkelä ja Milla-Katriina Östring (44 bp), he kuittasivat palkinnoksi paikan syksyllä pelattavaan kiertuefinaaliin. Kakkoseksi jääneet Tommi Hölsö ja Janne Friman kirkastivat hopeansa voitoksi Pärnu Bayllä, palkinnoksi myös heille paikka kiertueen finaaliin.

Valtaosa mukana olleista pelasi kentillä ensimmäistä kertaa. Etenkin Pärnu Bay oli lähes kaikille uusi kokemus. Matkan jälkeen keräsimme osallistujilta arviot kentistä. Arviointiperusteena käytimme Golflehden Kenttärankingista tuttuja kriteerejä ja arvosanoja.

Kentän Designin, rei’ityksen ja pelattavuuden lisäksi arvioitiin, sen kunto ja viimeistely, ilmapiiri ja viihtyvyys, esteettisyys, palvelu, ravintola, klubitalo oheispalveluineen sekä hinta-/ laatusuhde arvosanaskaalalla 1–10.

Tommi Hölsö ja Janne Friman.

Tommi Hölsö ja Janne Friman.

Vaikka otos ei ole erityisen suuri, 75 vastaajaa, noudatteli osallistujien ikähaitari, taitotaso ja sukupuolijakauma hyvin suomalaisen harrastajakunnan luonnetta. Kyselyn tulokset eivät tietenkään sellaisenaan ole vertailukelpoisia Kenttärankingin kanssa, mutta kertovat vähintäänkin suuntaa-antavasti siitä, miten hyvistä kentistä on kyse ja miten ne eroavat toisistaan.

Ehkä merkittävin yksittäinen tuloksiin vaikuttava tekijä Kenttärankingin 2015 tuloksiin verrattuna oli vuodenaika – ja siten myös sää, joka voinut olla vaikuttamatta kokonaiskokemukseen.

Kasvukausi on Etelä-Virossa jo Suomea pitemmällä, mutta parhaassa kunnossaan kentät eivät vielä ole. Jälkimaku kierroksesta on tietenkin myös aivan toinen t-paitakeleillä kuin takatalven keskeltä klubille palattaessa.

Pärnu Bayn kohdalla kentän kuntoon vaikuttaa tietenkin myös sen nuori ikä. Heinä ei vielä ole juurtunut parhaalla mahdollisella tavalla. Huomionarvoista kuitenkin on, että molemmilla kentillä maapohja imee veden erinomaisesti ja ne säilyvät pelattavassa kunnossa pitkään kauden kummassakin päässä.

White Beach Golf

Kosti Kurosen suunnittelema White Beach Golf kiemurtelee Pärnunlahden rantamaisemassa. Meri ei ole vahvasti läsnä, mutta kaislikot ja tasaisen omaleimainen maisema antavat kentälle jäljittelemättömän ilmeen.

Kentän esteettisyydestä saamat arvosanat vaihtelivat voimakkaasti keskiarvon ollessa 7,6. Osa pitää maisemasta, osa ei niinkään.

Pelillisenä elementtinä kentällä hallitsevin on vesiesteiden suuri määrä. Designin osalta kysely tuotti White Beachille tuloksen 7,83, kunnoltaan se arvioitiin jo alkukaudesta 8,06 pisteen arvoiseksi.

White Beachin päätösväylä.

White Beachin päätösväylä.

Palvelussa kokonaisuus pärjäsi, tuloksena 8,28 pistettä, ravintolalle 8,1 pistettä ja uudelle klubitalolle 8,0 pistettä.

Kokonaispalvelustaan White Beach keräsi 24,38 pistettä. Se olisi oikeuttanut Kenttärankingissa erittäin kunnioitettavalle 24:lle sijalle. Kokonaispisteet puolestaan olisivat riittäneet Kenttärankingissa sijalle 43.

Etenkin naispelaajien tyytyväisyyttä lisäisi wc:n rakentaminen kentälle. Vaikka molemmat yhdeksiköt loppuvat klubitalolle, olisi väylien varrellakin hyvä olla mahdollisuus wc:n käyttöön.

White Beachin paras kilpailuvaltti on kuitenkin sen erittäin hyvä hinta-/ laatusuhde, pisteitä peräti 8,34, jolla olisi pokannut Kenttärankingin kakkossijan!

Pärnu Bay Golf Links

Lassi Pekka Tilanderin piirtämä Pärnu Bayn kentästä on viime vuoden aikana kirjoitettu paljon – ja hyvästä syystä. Hyvän kuvan kentästä saa vaikka tästä Golfpisteellä julkaistusta artikkelista: Pärnu Bay tuplaa Pärnun golftarjonnan

Luomus on sopivalla tavalla omanlaisensa ja kiilaa suoraan Pohjois-Euroopan kenttien parhaimmistoon.

Parhaassa kukoistuksessaan vasta hiljattain avattu kenttä ei liene vielä tänäkään vuonna, mutta vähintäänkin kelvollisessa iskussa se jo on.

Kentän saamat kokonaispisteet 82,23 kertovat paljon sen laatutasosta. Kenttärankingissa ne olisivat riittäneet sijalle 22. Kentän suunnittelun ja esteettisyyden kohdalla pisteet riittävät lähelle top 10 -sijoja, mutta kunnossa nuori kenttä ei vielä pärjää.

Kokonaispalvelussa Pärnu Bay olisi pokannut komean kymmenennen sijan. Vastausten perusteella Pärnu Bayn suurimmat kehityskohteet liittyvät kuitenkin juuri palvelun ja golfkulttuurin kehittämiseen.

Myös hinnoittelussa on viilattavaa niin greenfeen kuin esimerkiksi golfautonkin osalta. Ne koettiin liian kalliiksi. Hinta-/laatusuhde jääkin hämmentävän matalaksi, ottaen huomioon, että kaikilla muilla osa-alueilla kenttä koetaan loistavaksi.

Pikku viilaamisella huippukohteeksi

Pärnussa on tehty paljon oikein, kuten molempien kenttien tulokset kertovat. Parantamisenkin varaa kuitenkin on. Esimerkiksi palveluhalukkuus, -nopeus ja -asenne ovat edelleen hieman retuperällä.

Kuuntelemalla asiakaspalautetta herkällä korvalla kenttien on helppo saada vihiä siitä, mitä vieraat niiltä odottavat ja millä muutoksilla konseptia on edelleen mahdollista kehittää.

Lomagolfkohdetta valittaessa hinta-/ laatusuhteen merkitystä ei kannata vähätellä. Pääsääntönä todettakoon, että suomalainen golfari ei suhtaudu suopeasti lähemmäs sataa euroa kohoavaan greenfee-maksuun, vaikka kyseessä olisi todellinen huippukenttä.

Kenttien pisteet

White Beach Golf 79,84

Design  7,82
Kunto ja viim.  8,06
Esteettisyys  7,58
Ilmapiiri ja viiht.  7,97
Palvelu  8,28
Ravintola  8,10
Klubitalo  8,00
Hinta-/ laatusuhde  8,35

Pärnu Bay Golf Links 82,24

Design  8,57
Kunto ja viim.  8,08
Esteettisyys  8,7
Ilmapiiri ja viiht.  8,54
Palvelu  8,34
Ravintola  8,13
Klubitalo  8,45
Hinta-/ laatusuhde  6,45

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje