16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista
Matkailu

Golfbongari: Edullinen Slovakia yllättää golfarin iloisesti

Tsekin innostus rakentaa golfkenttiä on levinnyt naapurimaa Slovakiaan. Bratislava ympäristöineen on hyvää vauhtia kasvamassa golfarin ”must” -kohteeksi.

Juuri ennen kesälomakautta 1999 osui kokous Göteborgiin, joten ajatuksissani kehkeytyi idea bongata eteläiseen Eurooppaan siirtymisen yhteydessä uusia golfmaita. Perhe oli helppo houkutella sinivalkoisten siipien kyytiin ja edessä olikin sitten vain ajomatkan tarkempi suunnittelu. Treffit sovimme Chamonixiin.

Tanska, Puola, Tsekki, Unkari ja Slovenia oli helppo ideoida – pelivaihtoehtoja oli tarjolla useampia. Slovakiassa sen sijaan ei tuohon aikaan ollut tarjolla muuta kuin Bernolakovon lyhyehkö 9-reikäinen kenttä.

Euroopassa välimatkat ovat suht lyhyitä, joten Puolan ja Tsekin pystyi pelaamaan samana päivänä.

Yhden lepopäivän jälkeen olikin jo virtaa bongata seuraavana päivänä sekä Slovakia että Unkari – ja ehtiä illaksi Blediin, Sloveniaan. Uusi Volvo S80 T6 oli mukava matkakaveri Euroopan baanoilla.

Viimeisen ajopäivän aamuna herättelin itseni golfaillen Italiassa Comon maastossa.  Vajaassa viikossa tuli siis touhuttua mailojen kanssa seitsemässä eri maassa – kesäloma oli julistettu alkaneeksi.

Uusia kohteita

Kun keväällä 2016 etsiskelin elokuun puolivälin neljän hengen perinneretkellemme kohdetta, havaitsin Slovakian golftarjonnan parantuneen huimasti 17 vuoden aikana. Ei ihan Tsekin vauhdilla, mutta jonkinlaisia kenttiä löytyi Albrecht Golf Guiden mukaan 16 kappaletta.

Ensimmäisenä oli vuorossa lentojen ja majapaikan varaus. Finnair tarjosi edullisia suoria lentoja Wieniin, joten noin 200 eurolla pääsisimme alle tunnin ajomatkan päähän Bratislavasta.

Majoituksen osalta kriteerinä oli sijainti vanhan kaupungin ytimessä. Vaatimukset täytti siistin tuntuinen hotelli Skaritz noin 90 euron kustannuksella yötä kohti.

Matkagolfia Itävallassa

Menolentomme oli aamupainotteinen, joten päädyimme pitämään lounaan yhteydessä golfia sisältävän tauon ajo-osuuden puolessa välissä. Nakuttelimme vajaan puolen tunnin ajon jälkeen Golfclub Fruhlingin yhdeksän reikäisen kentän jälkiruoaksi ja ajelimme pelin jälkeen kohti Bratislavaa.

Saimme jotenkuten soviteltua pikkubussimme vanhan kaupungin parkkiluolastoon ja jo kävelymatka sympaattisia pikkukatuja pitkin vanhan kaupungin ytimessä sijaitsevaan hotelliimme osoitti, että valinta oli osunut oikeaan.

Bratislavan vanha kaupunki on täynnä idyllisiä katuja.

Bratislavan vanha kaupunki on täynnä idyllisiä katuja.

Huoneemme Skaritzissa muistuttivat enemmän pieniä sviittejä kuin huoneita, joten ennakkokäsitys hyvästä hinta-/laatusuhteesta sai vahvistuksen.

Green Resort, Golf Borsa

Ensimmäisen pelipäivän alustana toimi Green Resortin Golf Borsan kenttä, vajaan tunnin ajomatkan päässä majapaikastamme.

Saimme hyvin kohteliaan vastaanoton ja lähdimme auringonpaisteen saatellessa kohti ykköstiitä. Kentän ensimmäinen puolikas oli hyvin tasainen sekä avara ja griinit laajoja. Loppuosa oli selkeästi konstikkaampi ja väylät mutkittelivat osittain puiden lomassa.

Uudehkon kentän kunto oli riittävän hyvä meille ja alueella kiertävä kioski-auto auttoi pitämään energia- sekä nestetasapainon kunnossa. Puolivälin krouvissa nautitut oluet kustansivat 2 euroa kappale, ja keitto saman verran, joten kulupuoli pysyi sekin tasapainossa.

Pelimaksu Green Resortin Golf Borsan kentällä tuntui kohtuulliselta: arkisin 39 euroa ja viikonloppuna kymppi lisää. Martin Munka on onnistunut kentän suunnittelussa hyvin ja kokonaisuutta täydentää hyvä range sekä par 28 -kenttä.

Golf Borsan kentän alkupuolella on tilaa käyttää koko mailavalikoimaa.

Golf Borsan kentän alkupuolella on tilaa käyttää koko mailavalikoimaa.

Penati Golf Resort

Noin 90 minuutin ajomatkan päässä Bratislavasta sijaitsee maan ykkösresortin titteliä hallussaan pitävä Penati Golf Resort. Kaksi huippukenttää samalla klubilla tuntuu kovalta suoritukselta huomioiden kentän sijainnin ja maan kohtuullisen pienen pelaajamäärän.

Olimme varanneet joukkuekisaamme varten lähtöajan Nicklaus Designin suunnittelemalta Legend Courselta. 2012 käyttöön otettu kenttä on luokiteltu puistokentäksi, kun taas 2013 valmistuneen Jonathan Davisonin suunnitteleman Heritagen luonnehdinta on ”links/woodland”.

Tällä kertaa lähdimme nauttimaan kentän antimista harmaissa sadetunnelmissa, joten golfautojen ottaminen oli yksimielinen investointipäätös.

90 euron greenfee ja 37 euron hintainen golfauto antoivat odottaa jotakin normaalista poikkeavaa kokemusta.

Parasta Slovakia-golfia

Kentällä oli samaan aikaan isohkot kilpailut, joten luvassa oli hidasta etenemistä. Onneksi sade väistyi ja pääsimme hyvissä oloissa tutustumaan upeaan Legend-kenttään. Ensimmäiseltä väylältä alkaen oli aistittavissa huolellinen paneutuminen maaston hyväksikäyttöön sekä yleiseen kunnossapitoon.

Penati Golf, Legend-kentän väylä 8, par 3.

Penati Golf, Legend-kentän väylä 8, par 3.

Sopiva määrä doglegejä ja korkeuseroja sekä suunnittelutoimisto huomioiden järjellinen määrä vesiesteitä tekivät meihin vaikutuksen – kyseessä on millä tahansa mittarilla mitattuna huippukenttä! Griinien kokoluokka ja muotoilu edustavat tällä hetkellä vallalla olevaa käytäntöä.

Par 6 -väyliin ei Euroopassa juurikaan törmää, mutta Penatin Legend -kentältä sellainen löytyy. Se on samalla Euroopan pisin golfväylä.

Alamäkeen lyötävä, pisimmillään 716-metrinen taival tarjoaa matkalla korkeuseroa ja bunkkereita kolmen normaaliväylän verran. Pelipäivänä se pelattiin edellä olevassa kisassamme lyhyempänä eli par 5:nä, mutta me halusimme kokeilla pidempää versiota – ei tullut birkkuja!

Kustannuksiltaan Penati oli melko tarkalleen tuplahintainen Borsaan verrattuna – niin pelimaksujen kuin virvokkeidenkin osalta. 90 euroa on missä tahansa maailmalla runsaasti rahaa golfkierroksesta, erityisen paljolta se tuntuu Slovakiassa. Parikymppiä voi säästää, jos pelaa arkipäivänä ja rajoittamattoman golfin paketilla kierroskeskihinta toki lähes puolittuu.

Penati Golfin Legend-kentän väylä 15, par 6.

Penati Golfin Legend-kentän väylä 15, par 6.

Suositeltavaa onkin varata lähtöaika arkipäivälle ja pelata molemmat kentät samana päivänä. Näin säästyy sekä euroja että aikaa. On vaikea nähdä, että viikonlopun ulkopuolella kentille muodostuisi ruuhkia.

Meillä ei valitettavasti ollut mahdollisuutta testata Heritage-kenttää, mutta kaikki merkit viittasivat siihen, että olisi kannattanut pelata myös se.

Suositeltava golfkohde

Paluupäivämme käytimme bongaamalla ysireikäisen kentän Wienin lentokentän kupeessa sekä kiertelemällä pari tuntia Wienin keskustassa upeita rakennuksia ihaillen. Turistimassat ovat Wienissä arkipäivänäkin melkoisia.

Kokonaisuutena Itävalta–Slovakia-yhdistelmästä jäi oikein mukava maku. Yksi merkittävä tekijä on mielekäs hinta-/laatusuhde.

Bonuksena Euroopan vanhoissa pääkaupungeissa tulee tarjolle upeita kulttuurihistoriallisia kohteita, joihin on helppo tutustua aamu- tai iltalenkin yhteydessä. Minimisuoritus Bratislavassa on kiivetä visiitille linnan pihalle, jossa maisemat palkitsevat kävijän.

Esimerkiksi hintatasosta käy neljän hengen illallinen hyvässä ravintolassa alkupaloineen, alkudrinkkeineen, pääruokineen ja viineineen, joka kustansi noin 120 euroa. Kriittisen raatimme suosikkipaikaksi osoittautui Gatto Matto Bistro.

Reissumme osui keskelle kiireisintä turistisesonkia eli elokuun puoliväliin. Onkin hyvä muistaa, että hyvissä ajoin tehdyillä varauksilla voi säästää pitkän pennin sekä lennoissa että hotelleissa erityisesti sesongin kuumimpina hetkinä.

Linkit:

www.gcfruehling.at

www.skaritz.com

www.gattomatto.sk

www.golfborsa.sk

www.penatigolfresort.sk

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje