[6][5]

[6][5]

Mikko Ilonen kisailee miljoonapotista Etelä-Afrikassa

Henrik Stensonilla on mahdollisuus varmistaa torstaina Sun Cityssa käynnistyvässä Nedbank Golf Challengessa Race to Dubai –sarjan ykköstila. Voittaja kuittasi miljoonapotin Afrikan majoriksi kutsutussa kisassa jo vuonna 1981.

Etelä-Afrikan pieni suuri mies, 81-vuotias Gary Player isännöi suunnittelemallaan ja nimeään kantavalla kentällä Afrikan majoriksi kutsuttua ja historialtaan erikoista kilpailua.

Vuonna 1979 perustettu Sun Cityn Resort sijaitsee keskellä erämaata, Johannesburgista parin tunnin ajomatkan päässä. Kasino ja uhkapelit yhdessä korkeatasoisen viihteen kanssa nostivat sen suosituksi kohteeksi jo ensimmäisinä vuosina.

Sun Cityn ykköskenttä, <a href=Gary Player Country erottelee kenttäpelissä jyvät akanoista tavanomaista tiheämmällä seulalla.Kuva Getty Images" width="5472" height="3648" />

Sun Cityn ykköskenttä, Gary Player Country erottelee kenttäpelissä jyvät akanoista tavanomaista tiheämmällä seulalla.Kuva Getty Images

Gary Player Country Club ja resortin toinen kenttä, alligaattoreistaan tunnettu Lost City-kenttä ovat houkutelleet Resortiin golfareita ympäri maailman vuosikymmeniä. Molemmat lukeutuvat lay-outiltaan, häikäiseviltä maisemiltaan ja eksotiikaltaan golfkenttien eliittiin.

Martin Kaymer on yksi lukuisista Sun Cityn sankareista, joka on voittanut myös oikean majorin.Kuva: Getty Images

12 miehen kutsukilpailu, Million Dollar Challenge käynnistyi 1981, voiton ja miljoona taalaa vei Johnny Miller. ”Afrikan major” oli pitkään ensimmäinen kisa, jossa voittajasta leivottiin dollarimiljoonääri.

Vuosina 2000-2002 ykkönen kuittasi peräti kaksi miljoonaa dollaria. Voittajien listalta löytyvät Millerin lisäksi mm. Jim Furyk, Seve Ballesteros, Nick Faldo, Bernhard Langer, Ernie Els, Sergio Garcia, Lee Westwood, Henrik Stenson, Danny Willett ja Martin Kaymer.

European Tourin osakilpailuksi Sun Cityn kisa tuli 2013, tuorein ykkönen on Marc Leishman.

Ilosen tavoitteena paikka kymmenen joukossa

Gary Player Country Clubin kenttä on lähes 7200 metrin pituinen. Korkealla vuoriston kupeessa pallo lentää tavanomaista pidemmälle.

<a href=Mikko Ilonen on hyökännyt kohden kärkeä viimeisissä kisoissaan. Sijoitukset ovat 18.,12. ja kymmenes. Kuva Getty Images" width="3437" height="2291" />

“Ensimmäisellä osallistumiskerrallani 2014  oli yllättävän suuria vaikeuksia laskea oikein pallon lentomatkoja. Ajatus ei ollut oikein mukana, kausi oli osaltani jo paketissa, Nedbank Golf Challenge tuli vähän bonuksena. En ehtinyt valmistautu huolella”, kertoi Mikko Ilonen ennen Turkkiin, Etelä-Afrikkaan ja Dubaihin suuntautuvaa kauden viimeistä kisamatkaansa.

Hänen sijoituksensa oli tuolloin 28., osallistujia oli 30 ja voittaja Danny Willett karkasi peräti 28 lyönnin päähän.

Toipilaana tuolloin pelanneella Ilosella on kentän kanssa siis kana kynimättä, revanssin paikka.

”Nyt pääsen mukaan suoraan Turkin kisasta. Svingaaminen tuntuu omalta. Lähilyönnit täällä tulee olemaan erikoisia, ruoho on erittän tiheää, paksua lehteä on pallon ympärillä, sitä kasvaa moneen suuntaan. Pallokin lentää ohuen ilmanalan vuoksi pidemmälle. Siitä on saatava tuntuma kisan käynnistymiseen mennessä. Todella magee kenttä kokonaisuutena”, Ilonen valoittaa olosuhteita.

Tavoitteenkin hän on asettanut.

”Turkin kisan sijoitusta (10.) haluan parantaa.”

Torstaina käynnistyvässä kisassa osallistujia on 72, mukana on ET:n kärkimiehistä valtaosa. RoryMcIlroy jättää Etelä-Afrikan matkan väliin, tästä johtuen hänen mahdollisuutensa voittaa Race to Dubai –lista ovat lähes marginaaliset.

<a href=Henrik Stenson ( vas.) on pelannut tasaisen hyvin läpi kauden. Jimmy Walker (oik.) väläytti PGA Championshipissa. Kuva: Getty Images " width="630" height="420" />

Henrik Stenson oli edelliskauden Nedbank Golf Challengessa toinen, voiton hän saavutti 2008.

Ruotsalainen varmistaisi Race to Dubain voiton jo ennen Dubain kisaa, mikäli hän yltäisi Sun Cityssa ykköseksi ja surkeasti Masters-voittonsa jälkeen pelannut Willett jäisi kärkikymmenikön ulkopuolelle.

Stenson on kilpailun ylivoimainen ykkössuosikki, hänen maanmiehensä Alex Noren, sekä RossFisher, Thomas Pieters, Charl Schwatzel ja Louis Oosthuizen etukäteen kovimmat haastajat.

Mikko Ilonen starttaa torstain kierrokselleen kello 9.10 yhdessä Romain Wattelin ja AlejandroCanizaresin kanssa.

Race to Dubai –listalla Ilonen on 55, (578 000 e). Paikka Dubain finaalikisaan otetaan 60 ensimmäistä ”saatavilla olevaa pelaajaa.”

Ilosella on johtoa listalla sijaluvulla 61. olevaan pelaajaan  yli 70 000 euroa, joten paikka tähtien kisaan on sinettiä vaille valmis.

Voittaja kuittaa Sun Citysta 1,048 miljoonaa euroa, viimeinenkin reilut 10 000.