16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[9][10]
KilpailuaSuomalaista

Uusi paikallissääntö 2017 alusta. Pallon liikuttaminen vahingossa viheriöllä.

Etusivu Foorumit Säännöt Uusi paikallissääntö 2017 alusta. Pallon liikuttaminen vahingossa viheriöllä.

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 15)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • http://www.usga.org/rules-hub/2017-local-rule/new-local-rule.html

    Paikallissäännön ollessa voimassa, pallon liikkuminen vahingosta ei ole enää rangaistavaa.

    Kuinkahan monen kentän paikallissääntöihin tämä ilmestyy? Vai peräti SGL kaivaa taas kaikkia kenttiä koskevat säännöt esiin? Entäs Suomen Tourit?

    KL1

    Mikähän siinä on, että piti tehdä paikallissääntö eikä muuttaa sääntöä suoraan? Onhan sääntöjä ennenkin muutettu jopa kesken kalenterivuoden, kun tarve on katsottu riittäväksi.

    Taas riittää parranpärinää, kun pelaajat eivät lue paikallissääntöjä…

    Eiköhän tuo paikallissääntö ilmesty meikäläiseen Hard Cardiin ja tulee sen myötä kattamaan kaikki liiton alaiset kilpailut.

    Kieroon mieleeni pulpahti heti yksi tapa, jolla tätä sääntöä voisi väärinkäyttää: Eli jos pelaaja havaitsee puttilinjallaan jonkin epätasaisuuden, jota hän ei saa sääntöjen mukaan korjata (ei siis ole alastulojälkiä tai vanhan reiän paikka), niin hän voi ”vahingossa” liikauttaa palloaan ja takaisin siirrettäessä arvioida pallon paikan hieman alkuperäisestä sivuun ja näin päästä paremmalle puttilinjalle.

    Kieroon mieleeni pulpahti heti yksi tapa, jolla tätä sääntöä voisi väärinkäyttää: Eli jos pelaaja havaitsee puttilinjallaan jonkin epätasaisuuden, jota hän ei saa sääntöjen mukaan korjata (ei siis ole alastulojälkiä tai vanhan reiän paikka), niin hän voi ”vahingossa” liikauttaa palloaan ja takaisin siirrettäessä arvioida pallon paikan hieman alkuperäisestä sivuun ja näin päästä paremmalle puttilinjalle.

    Tuossa tapauksessa pelaaja ei väärinkäytä tätä sääntöä vaan rikkoo sitä. Palloahan ei liikautettu vahingossa joten rankku tulee. Jos tykkää pelata epärehellisesti niin mikäs siinä.

    Tuossa tapauksessa pelaaja ei väärinkäytä tätä sääntöä vaan rikkoo sitä. Palloahan ei liikautettu vahingossa joten rankku tulee. Jos tykkää pelata epärehellisesti niin mikäs siinä.

    Hmm, voiko pelaaja väärinkäyttää sääntöä rikkomatta sitä? Golf perustuu toki rehellisyyteen, joten siinä mielessä tämä uudistus sopii golfiin oikein hyvin. Pohdin vaan, että ehkä myös tekee helpommaksi epärehellisten toiminnan.

    KL1

    Huijaamista ei voi mitenkään estää, joten tätäkään muutosta ei kannata siltä kantilta tarkastella.

    Muutos tuo mukanaan kaksi suurta asiaa:
    – pelaajan ei enää tarvitse olla huolellinen viheriöllä touhutessaan (onko tämä sitten hyvä vai huono asia jää jokaisen itsensä pohdittavaksi)
    – sekaannus lisääntyy, koska kuvioihin tulee jälleen yksi paikallissääntö lisää, joka on voimassa joskus ja jossain, muttei aina ja kaikkialla. Kaiken lisäksi tämä paikallissääntö ei ole mitenkään riippuvainen olosuhteista, kuten useimmat muut.

    Mielestäni lordeilta puuttui rohkeutta siirtää tämä suoraan sääntöihin kesken ’kauden’, etenkin kun se tulee joka tapauksessa mukaan pysyviin sääntöihin viimeistään 1.1.2020 alusta. Jos asia oli heidän mielestään näin tärkeä ja kiireellinen, niin miksi kummassa piti ensin poistaa sääntö 18-2b ja sen jälkeen vielä muokata jäljelle jäänyttä sääntöä paikallissäännöllä?

    Heikko esitys, mutta sillä mennään.

    P.S. Tämä paikallissääntö voimassa ollessaan käsittääkseni koskee myös pallon paikan merkitsemiseen käytettyä välinettä. Aika moni deccari menettää merkityksensä sen myötä…

    P.P.S. Tästä saakin aivan uuden keskustelupohjan kysymykseen ’saako pallon paikan merkitä jalalla tai sormella’..?

    KL: P.S. Tämä paikallissääntö voimassa ollessaan käsittääkseni koskee myös pallon paikan merkitsemiseen käytettyä välinettä. Aika moni deccari menettää merkityksensä sen myötä…

    Kertaatko että miten se merkkausnastan liikuttaminen menee nykyisin, ja ilmeisti jatkossa kentillä, joissa paikallissääntö ei ole voimassa. Merkkaustilanteessa pallo ja merkki voivat tietenkin liikkua ja myös silloin, kun merkkiä siirretään puttilinjalta esim. putterinlavan verran. Mutta, tyypillinen tilanne, jossa putterilla painetaan merkkiä ja se tarttuukin putteriin esim. magneettisuuden johdosta. Samoin sormella merkkaamiseen liittyen, onko hyväksyttävä ”Thaimaan cadien” käyttämä menetelmä, jossa merkkiä siirretään vaaksan verran (käyttämällä mittarina nimenomaan vaaksaa)

    KL1

    Kertaatko että miten se merkkausnastan liikuttaminen menee nykyisin, ja ilmeisti jatkossa kentillä, joissa paikallissääntö ei ole voimassa.

    Enpä kertaa, koska aihe on niin laaja. Halukkaat voivat tutustua asiaa käsitteleviin lukuisiin deccareihin mm. säännön 20-1 alla. Ensin kannattaa kuitenkin lukea itse sääntö 20-1 tarkasti.

    Jatkossa tilanne muuttuu vain silloin, jos paikallissääntö on voimassa, muutoin tilanne säilyy ennallaan, ja säännöt 20-1 ja 18-2 sekä kaikki asiaan liittyvät deccarit sellaisenaan pysyvät voimassa.

    EDIT

    Samoin sormella merkkaamiseen liittyen, onko hyväksyttävä ”Thaimaan cadien” käyttämä menetelmä, jossa merkkiä siirretään vaaksan verran (käyttämällä mittarina nimenomaan vaaksaa)

    Jos vaaksalla tarkoitat peukalon ja etusormen väliä, niin henkilökohtaisesti en hyväksy moisen mitan käyttöä, koska se ei ole vakio, ei edes yhden ja saman henkilön käyttämänä.

    Golfliitto julkaisi uutisen tähän aiheeseen 31.1.2017 https://golf.fi/golfliitto/pallon-liikkumista-koskeva-paikallissaanto-voimaan-suomen-golfliiton-kilpailuissa/ , mutta jäänpä kaipaamaan selvennystä miksi on asiaan sotkettu ”kenen tahansa caddie tai varusteet”.
    Sääntö 18-1 soveltunee nykyisellään ulkopuolisen tekijän eli muiden paitsi pelaajan ja hänen joukkuetoverinsa, heidän caddien tai varusteiden aiheuttamaan liikuttamiseen.
    Samoin ihmettelen viittauksia sääntöön 20-1. Nyt vapautettiin pelaaja ja joukkuetoveri cädeineen vahingossa tapahtuneesta pallon liikuttamisesta, mutta entäs kun pelaaja oli antanut luvan jollekin muulle nostaa pallon?
    Miten tilanne kun ”vahingossa” unohdetaan merkitä pallon paikka ja se nostetaan?

    Miten tilanne kun ”vahingossa” unohdetaan merkitä pallon paikka ja se nostetaan?

    Ei mitään ongelmaa, koska pallon liikuttaminen ei tapahtunut vahingossa, vaan ihan tarkoituksella. Vahinko oli merkkaamisessa, mutta sitä ei anteeksi anneta.

    pjs

    Paikallissääntö voi aiheuttaa melkoista byrokratiaa seuraavassa tilanteessa:

    Pelaaja on valmistautumassa puttaamaan ja mailaa pallon taakse asetellessaan pallo värähtää jonkin verran, mutta on vaikeaa sanoa, liikkuiko se paikaltaan ja aiheuttiko pelaaja liikkumisen jos näin tapahtui. Jos pelaaja ei aiheuttanut pallon liikkumista, jatketaan peliä kuten ennenkin. Jos kuitenkin arvioidaan, että pelaaja aiheutti (ihan minimaalisenkin) liikkumisen paikaltaan, sen voisi paikallissäännön mukaan laittaa takaisin aiemmalle paikalleen. Kyseisestä paikasta takaisin siirtämättä pelaaminen johtaisi rangaistuslyönteihin. (Paikallissäännön erityispiirre on myös näköjään siinä, että sen rikkomisesta ei seuraa suoraan rangaistusta.)

    Eli tällaisissa tapauksissa täytyy soittaa tuomari paikalle, jotta joku voi lopullisesti sanoa liikkuiko pallo ja aiheuttiko pelaaja pallon liikkumisen vai ei, jotta tiedetään pitäisikö sitä ”siirtää” takaisin ennen pelin jatkamista.

    Tämä näyttää tuodun esille alussa viitatussa USGA:n Q&A:ssa:

    10) As a referee, how do I proceed when a player on the putting green calls me over and says his ball moved?

    Just as before, you will need to weigh all available evidence for the given situation to determine whether the player was responsible for the ball’s movement. As provided in Decision 18-2/0.5, a determination must be made if the player was more likely than not to have caused the ball to move.

    If the player did cause the ball to move, next, you need to confirm if the movement was accidental. If the movement was accidental, the player incurs no penalty and must replace the ball. If the movement was not accidental, Rule 18-2 applies, and the player must replace the ball under penalty of one stroke.

    If the player did not cause the ball to move, the ball is played as it lies unless some other Rule applies (e.g., Rule 18-1).

    Eli tällaisissa tapauksissa täytyy soittaa tuomari paikalle, jotta joku voi lopullisesti sanoa liikkuiko pallo ja aiheuttiko pelaaja pallon liikkumisen vai ei, jotta tiedetään pitäisikö sitä ”siirtää” takaisin ennen pelin jatkamista.

    Miten se toisella puolella kenttää ollut tuomari voi todeta pallon liikkuneen jos pelaaja(t) eivät sitä tiedä?

    pjs

    Tuomari voi ja hänen tulee ratkaista asia, vaikka käytettävissä ei olisi yhtään sen enempää tietoja kuin pelaajillakaan.

    Ainoa tapa, jolla pelaaja voi välttyä jälkipuheilta ja haitallisilta seuraamuksilta, esim. itseä alkaisi epäilyttää tai jos merkkarit, joku muu peliryhmästä tai ulkopuolinen tekijä jälkeenpäin esittäisivät joitakin kommentteja asiasta, on saada tuomarilta ruling asiasta.

    KL1

    Pjs: Eli tällaisissa tapauksissa täytyy soittaa tuomari paikalle, jotta joku voi lopullisesti sanoa liikkuiko pallo ja aiheuttiko pelaaja pallon liikkumisen vai ei, jotta tiedetään pitäisikö sitä ”siirtää” takaisin ennen pelin jatkamista.
    Q8: Miten se toisella puolella kenttää ollut tuomari voi todeta pallon liikkuneen jos pelaaja(t) eivät sitä tiedä?

    Ellen aivan väärin muista, niin Padraig Harringtonilla tuli tämmöinen tilanne vastaan takavuosina. Hän ei siis ollut varma oliko liikuttanut palloaan ja pyysi tuomarin paikalle.

    Noh, eihän tuomari voi tietää mitä tapahtui, koska ei ollut paikalla, joten hän pyytää pelaajaa antamaan parhaan arvionsa tilanteesta. Jos pallo ei liikkunut pois paikaltaan, peli jatkuu ilman kommervenkkejä. Jos taas liikkui, pallo asetetaan takaisin paikoilleen.

    Dilemma syntyy siinä, kun pallo on liikkunut niin vähän, ettei sitä voi saada siirrettyä tarkasti takaisin alkuperäiselle paikalleen. Itse tuomarina toimisin sellaisessa tilanteessa siten, että pallo YRITETÄÄN saada mahdollisimman tarkasti takaisin alkuperäiselle paikalleen. Sillä ei sitten ole mitään väliä onnistutaanko siinä, kunhan on vilpittömästi yritetty. Siirtämättä (siis yrittämättä) jättäminen olisi pallon pelaamista väärästä paikasta.

    Tuomari voi ja hänen tulee ratkaista asia, vaikka käytettävissä ei olisi yhtään sen enempää tietoja kuin pelaajillakaan.

    Ainoa tapa, jolla pelaaja voi välttyä jälkipuheilta ja haitallisilta seuraamuksilta, esim. itseä alkaisi epäilyttää tai jos merkkarit, joku muu peliryhmästä tai ulkopuolinen tekijä jälkeenpäin esittäisivät joitakin kommentteja asiasta, on saada tuomarilta ruling asiasta.

    99% kierroksista (jopa kilpasellaisista) pelataan ilman mahdollisuutta kutsua tuomari paikalle. Onhan kilpailuihin nimetty yleensä kilpailunjohtaja jolle voi tehdä valituksen ja pelata vaikka kahdella pallolla reikä loppuun. Mutta todellisuudessa asia pitää ratkaista peliryhmän sisäisesti. Ei siitä jälkipuheita tule, miksi tulisi jos ryhmä on samaa mieltä? Jos ei ole, niin voi kahta palloa soveltaa.

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 15)
Vastaa aiheeseen: Uusi paikallissääntö 2017 alusta. Pallon liikuttaminen vahingossa viheriöllä.

Etusivu Foorumit Säännöt Uusi paikallissääntö 2017 alusta. Pallon liikuttaminen vahingossa viheriöllä.