23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][15]
KilpailuaSuomalaista

Paljonko pituutta draiverilla ja varren vaikutus lyöntiin?

Etusivu Foorumit Yleistä Paljonko pituutta draiverilla ja varren vaikutus lyöntiin?

Esillä 16 viestiä, 1 - 16 (kaikkiaan 16)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Olen tehnyt viime viikkoina välinetestiä ja ajattelin kysyä porukan mielipidettä sopivasta varresta. Kävin ensimmäistä kertaa rangella jossa oli Trackman ja mailanpään nopeus oli 110 mailia. Maksiminopeus pienellä runttaamisella 115 mailia. Sitten testailtiinkin erilaisia varsia muuten täysin identtisillä mailoilla ja pituudet vaihteli 250-285 metriä rulleineen. Ihmetystä aiheutti kun saman valmistajan eri varsivaihtoehdoilla en saanut oikeastaan kovinkaan suurta eroa, pallon nopeus ja spinni melkein identtisiä. Sivuttaishajontaakaan ei mielestäni ollut mihinkään suuntaan. Lähtökulmassa pientä variaatiota. Eli kannattaako varsi valita fiiliksen mukaan, vai miten palstalla ollaan asiasta mieltä? Paikallinen myyjä väitti että jos mailanpään nopeus on 100, niin R-varsi, 110 S-varsi ja 120 XS. Mielestäni valinta ei kuitenkaan ole noin yksinkertainen vai kuinka? Oma preferenssi on sellainen varsi joka antaa sopivasti potkua ja pientä joustoa.

    KL

    Tuohon en osaa sanoa muuta kuin kertoa oman kokemukseni asiasta.

    Ostin talvella vähän käytetyn draiverin ihan riskillä ja kevättalvella kävin sen kanssa fittaajalla. Siellä löin palloja Flightscopeen kahdella eri varrella, joista B antoi pienemmän spinnin ja selvästi pidemmän lentokaaren alkuperäiseen varteen A verrattuna. Kevään koittaessa kävin kummankin varren kanssa rangella enkä jostain syystä saanut vartta B tottelemaan lainkaan. Sen sijaan varsi A toimi loistavasti. Sillä olen nyt pelaillut ja olen tyytyväinen.

    Mitä tulee varsien ilmoitettuihin jäykkyyksiin, niin testaaminen on ainoa tapa löytää oikea jäykkyys (joka siis on vain osa kokonaisuutta, joskin tärkeä), koska eri valmistajien jäykkyydet eivät ole vertailukelpoisia keskenään.

    Ilmeisesti rajatapauksissa kannattaa valita se joustavampi, kun ei jokaista avausta jaksa välttämättä runtata maksimilla. Mailavalmistajat voisivat tietysti tehdä lisää vaihtoehtoja noihin väleihin (jotkut kai jo tekee niin).

    KL

    Rajatapauksissa itse valitsisin sen, joka toimii paremmin aidossa tilanteessa.

    Draiveri on kuitenkin sen verran tärkeä työkalu, että sen valintaan kannattaa panostaa. Epävarmuus valintatilanteessa voi kostautua huonoina tuloksina.

    Onko muuten tietoa miten nuo PGA statistiikan mailanpäänopeuksien keskiarvot mitataan? Trackman kun on virallinen yhteistyökumppani, niin onko siellä tutkat jokaisessa boksissa? Näyttäisi mailanpäänopeudet olevan tuolla melkein 120 mailia, varret lienee yksilöllisesti valmistettu jokaiselle pelaajalle.

    Toureilla pituudet mitataan parilta reiältä. Ehkä nopeudetkin samoista?

    Näitä taulukoita löytyy todella moneen lähtöön, kaikissa hieman erilaisia suosituksia:

    http://www.golfclubshaftreview.com/shaft-fitting-guide.html

    Paikallinen myyjä tiesi kertoa että lyönnissä transition nopeus ja sitä kautta varren lataus vaikuttaa varren toimintaan/valintaan. Eli lyöntinopeuden lisäksi on muitakin tekijöitä jotka vaikuttaa sopivan varren valintaan.

    KL

    Oletko jo käynyt asiantuntevalla fittaajalla selvittämässä asiaa?

    En varsinaisesti fittaajalla, jos tätä myyjää ei sellaiseksi lasketa. Oma mielipide oli ristiriidassa myyjän kanssa, eli oma vaikutelma on että joustavampi varsi toimii paremmin. Toisaalta mailaan voi vaihtaa varren vaikka joka väylälle erikseen, mutta olisihan se helpompi saada kerralla oikein.

    KL

    Toisaalta mailaan voi vaihtaa varren vaikka joka väylälle erikseen

    Harjoitellessa kyllä, mutta tasoitukseen vaikuttavalla kierroksella ei voi.

    Noinhan se on. Tarkoitus on hakea vielä toinen mielipide ja testata lisää. Rautamailoihin suositteli +2 astetta up ja puoli tuumaa lisää.

    Samoja ajatuksia KL:n kanssa

    ”Rajatapauksissa itse valitsisin sen, joka toimii paremmin aidossa tilanteessa.
    Draiveri on kuitenkin sen verran tärkeä työkalu, että sen valintaan kannattaa panostaa. Epävarmuus valintatilanteessa voi kostautua huonoina tuloksina”

    Itse kävin kanssa lyömässä trackmaniin ( omavarsi R ) ensiksi omalla varrella,joka tuntui pikkaisen pelitilanteessa löysältä ja pientä ”hajontaa” oli avauksissa kentällä. Tracmanissa nopeudet oli siellä 98-107 mph ja mitat liikkui siellä 225-250 m takakierrettä tuli aikapaljon nousukulma ok ja smash myös, rulleja aika vähän. Laitettiin sitten S-varsi nopeudet pyöri samoissa lukemissa n.102 -108 mph takakierre väheni ja rullia tuli paremmin lyönti pysyi ”linjassaan” pikkaisen paremmin ja mitat n.10 -15 metriä lisää. No, otin ja vaihdoin S-varren kun suositeltiin ja olin tietysti myös itsekkin sitä mieltä.
    Odotukset seuraavalle kierrokselle oli hyvin positiiviset draivin suhteen, mutta en vaan saanut s:sää toimimaan kuten en myöskään rangella, joten heitin R:n takaisin ja taas ollaan väylällä takaisin, ja peli lähes uomissaan.
    Eli tracmannissa saa varmasti testitilanteessa aivan oikeat lukemat, ja oikeat valinnat, mutta kuitenkin testejä pitää tehdä aidoissa pelitilanteissa, ainakin itse olen todennut niin.

    Tuo 100 mailia on juuri myös sellainen rajakohta että hankala valinta. Veikkaan että niissä nopeuksissa suositellaan myyntitilanteessa automaattisesti S-varsi. Sitten se menee juuri omien fiilisten ja toisaalta tulosten mukaan. Itsellä on ainakin pelitilanteessa jossa on kapeampi väylä tapana tehdä rauhallisempi avaus ja sitten kun on tilaa enemmän niin sitten runtataan. Testitilanteessa helposti jälkimmäistä joten vauhtia on enemmän. Trackman on varmasti ihan kelpo laite, en kyseenalaista. Laite mittasi minulle vaihteluvälin 110-115 mailia.

    KL

    Itsellä on ainakin pelitilanteessa jossa on kapeampi väylä tapana tehdä rauhallisempi avaus ja sitten kun on tilaa enemmän niin sitten runtataan

    Kuulostaa siltä kuin odottaisit varren käyttäytyvän aina samalla tavalla riippumatta lyöntisi voimakkuudesta. Oma kokemukseni väittää moisen oletuksen olevan täysin väärä.

    Eihän se varsi voi mitenkään taipua samalla tavalla, jos tempo vaihtelee. Tässä muutamana viikkona olen pelannut sen minkä olen kyennyt selkäpotilaana ja kummallista kyllä pallon olen saanut lentämään draiverilla yhtä pitkälle ja jopa pidemmälle kuin runttaamalla, mutta se on vaatinut aivan toisenlaisen svingin, tai lähinnä erilaisen ajoituksen.

    En oleta, mutta selvää on että mailanpään nopeus vaihtelee, pelikierroksella on yleistä että pelaaja väsyy kierroksen edetessä ja jo sekin vaikuttaa. Runttaamalla tarkoitan omalla kohdalla nopeampaa rotaatiota (en käsivarsilla lyömistä tai mitään muutakaan epäedullista). Ongelma oli myös että en saanut mitatun datan perusteella selkeää eroa eri varsien välillä. Kuten totesin niin testit jatkuu ja sopiva vaihtoehto löytyy kyllä. Täytyy selvittää jos mailat saa vuokrattua kierrokselle mukaan.

    Amatööri1 vastaus olikin erinomainen ja valotti rohkeasti omaa tilannettaan lukujen kera.

    Svingikeisari: kumpi on tärkeämpää sinulle; maksimaalinen pituus vai optimaalinen pituus yhdistettynä tarkkuuteen? Oletko testannut esim. 44,5″ varrella (= PGA tourilla varren keskipituus)? Entä 10,5 tai 12 asteen loftilla? Kuinka paljon menetät pituutta vs. kuinka paljon tarkkuus paranee. Mailanpään nopeus ei kuullostaisi olevan suurin ongelmasi…

Esillä 16 viestiä, 1 - 16 (kaikkiaan 16)
Vastaa aiheeseen: Paljonko pituutta draiverilla ja varren vaikutus lyöntiin?

Etusivu Foorumit Yleistä Paljonko pituutta draiverilla ja varren vaikutus lyöntiin?