23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][26]
KilpailuaSuomalaista

Jenkkien tilastot

Etusivu Foorumit Yleistä Jenkkien tilastot

Esillä 10 viestiä, 1 - 10 (kaikkiaan 10)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Keskiviikkona oli juttua Jordan Spiethin puteista. Amerikkalaiset ovat innokkaita tilaistoimaan kaikkea touhuun liittyvää. Mistä löytyy esimerkiksi tämä ”lyhyiden puttien” tilasto?

    Puttitilastot (siis PGAn) löytyvät täältä http://www.pgatour.com/stats/categories.RPUT_INQ.html kannattaa tarkistaa minkä vuoden statseja katsoo.

    En tiedä mikä on tuo mainittu ”lyhyet putit”. Esim alle 1,5m puteissa Spieth oli viime vuonna T30, 97,38%. Furyk ykkösenä 98,57%. Jos taas katsotaan alle 3m putit, niin Spieth on T50, 88,27%. Ykkösenä Kisner 90,30%.

    KL1

    Jos taas katsotaan alle 3m putit, niin Spieth on T50, 88,27%. Ykkösenä Kisner 90,30%

    On tuo ihan järkyttävän kova lukema.

    Muistetaan tässä, että tilastossa ovat mukana ihan kaikki putit joka suunnasta.

    Aivan sairaan kova suoritus.

    Esim alle 1,5m puteissa Spieth oli viime vuonna T30, 97,38%. Furyk ykkösenä 98,57%.

    Eikä pidä väheksyä näitäkään. Jos alle kaksi sadasta menee ohi, niin siihen saa klubituuppari tehdä töitä ihan tosissaan, vaikka puttaisi klubin harkkagriinillä.

    Taitaa olla klubituupparilla 1,5m puttien keskiarvo kierroksilla tyypillisesti reilusti alle 90%… noin empiirisen kokemuksen perusteella. Singelit on sitten eri asia.

    Katselin joskus harkkagriinillä erästä ammattipeluria, että kyllä vaatii tiukkaa luonnetta tuokin ammatti. Sen lisäksi, että on ”lahjakas”.
    Treenasi varmaan tunnin 1.5 m puttia, yhdellä pallolla.

    Kaikki rutiinit kuten kentällä, sitten puttasi reikään.

    Nosti pallon, taas kaikki rutiinit alusta kuten kentällä, ja taas pallo reikään.

    Ja uudestaan, ja uudestaan …

    Tuotahan se vaatii, jos haluaa 95% tai 97% sitten saada kentällä tiukassa paikassa.

    Ihan sama kuin koripalloammattilaisilla vapaaheitto – kyllä sitä harjoitellaan säännöllisesti, vaikka se olisi jo sata tuhatta kertaa heitetty.

    Näinhän se menee… eli tulos ennen työtä on todellisuutta vain sanakirjassa…

    Mitähän tälle kaverille kuuluu?
    http://www.hs.fi/urheilu/art-2000002868265.html

    Heitti pyyhkeen kehään ja ryhtyi myymään jotain mehua tms.

    Tuo kaverihan oli ymmärtänyt asian täysin väärin (varmaan tahallaan, että sai julkisuutta)

    Siis tuo 10.000 tunnin sanontahan tarkoittaa, että kukaan ei pääse huipulle, jos EI treenaa sitä 10.000 tuntia.

    Siis golfissakin (ja kaikissa muissakin asioissa) että pääsee huipulle, täytyy olla

    1) superlahjakas valmiiksi
    2) sen LISÄKSI treenattava se vähintään 10.000 tuntia.

    Kyllähän golfammattilaiseksi yrittäjiä riittää, maailmassa lienee ehkä sata tuhatta tai miljoona jotka ovat pyrkineet, ja he kaikki ovat treenanneet sen 10.000 tuntia.

    Vertailun vuoksi, yliopisto-opinnot johonkin ammattiin ovat (vanhalla tavalla laskien) 180 ov x 37.5 tuntia = 6730 tuntia.

    Siis jos on opiskellut jonkun ammatin yliopistossa, ja on sen jälkeen pari kolme vuotta töissä, sitten on se 10.000 tuntia täynnä.

    Onko sellaisella joku taito asiasta?
    No, pitäisi olla.

    Onko jokainen sellainen alallaan maailman 1000 parhaan joukossa, tai edes 100.000 tai miljoonan parhaan joukossa?

    No ei todellakaan ole.

    Onko joku kuitenkin jo sen jälkeen alallaan huipputekijä?
    Voi olla, hyvin harvoissa tapauksissa, jos on alallaan superlahjakas valmiiksi!

    Jos tahan taas pari sanaa, kun kaverin varsin hyvin tunnen.

    Juttelin tuossa muutama viikko sitten Danin ensimmaisen valmentajan kanssa, joka on varsin osaava kaveri alallaan. Han(kin) mielesta homma lahti heti taysin vaaraan suuntaan. Taman tunnetun PGA pron lisaksi Danilla oli matkansa varrella vain yksi saman kalibeerin valmentaja, joka tuottaa liukuhihnalta hyvia junioripelaajia ja valmentaa talvisin kovan luokan pelaajia Kalifornian auringossa. Muu valmennus oli rivi-proilta tai itse itseaan valmentaen. Kuvio oli hyvin sekava.

    Dan kertoili aina valilla, etta nyt on tallainen ja tallainen pro valmentajana (assari proita mista en ollut ikina kuullutkaan) ja Facebook tayttyi pelikuvista. Itsekin aikuisena golfin aloittaneena tiedan erittain hyvin, etta jossain vaiheessa kun akkia handari tippuu alle 20, sita kuvittelee olevansa jonkunlainen pelaaja… ei mitaan uutta sinansa, mutta kun sen tekee noin julkisesti, se on paha juttu, varsinkin jos se loppuu talla tavalla.

    Pelasin Danin kanssa muutamia kertoja ja seurasin hanen matkaansa. Olipa kerran jopa TV-ryhma taalla mun shopissa Danin kanssa kuvaamassa juttua koko maan kattavalle TV-kanavalle. Ikina en ohjannut hanta mihinkaan suuntaan. Oltiin vaan kavereita. Mailat kylla trimmasin hanelle ja niiden osalta annoin hanelle vinkkeja.

    Niin kun joku jossain kirjoitti, Dan on artisti. Hyva tyyppi todellakin, mutta persoonana taysin vaaranlainen jannu kokeilemaan mitaan tuollaista. Varsin nopeasti hanen tekemiseen ilmaantui kaksi todella vaarallista, ja lopulta koko homman tuhonnutta, tekijaa: 1) Han kuvitteli tietavansa enemman kun valmentajansa ja 2) kovan luokan harjoittelu muuttui pelaamiseksi. Ei pelaaminen mitaan treenia ole, vaikka itse olen ensimmaisena aina muistuttamassa, etta golf on peli, ei svingi. Pelkastaan pelaamalla meista moni paasee helpostikin noin hcp5:n nurkille, mutta mita sitten? Jopa mini-tour kaverit vetaa siita viela ka 10 lyontia kovempia tuloksia… Pitka on siis matka viela tuosta!

    Siina jossain loppuvaiheessa kun Dan oli mun shopissa lyomassa over the top draivejansa ja selittamassa sita sun tata, ja handari tais olla 5 tai 6, niin sen tiesi, etta loppu on lahella. Ei kukaan jaksa tuollaista paan seinaan lyomista pidemman aikaa. Siihen loppuun tuli sitten se Danin Suomen vierailu (joku tais ottaa muhun yhteytta sita jarjesteltaessa?) ja oliko se nyt niin, etta han oli jo tuolloin loukannut selkansa sen verran pahasti, etta koko homma oli jaissa senkin puolesta.

    Noh, ei meilla ole varaa tai aihetta kritisoida Dania. Oli varmasti kiva projekti niin kauan kun sita kesti. Toki rahattomana varmasti eleli ison osan tuosta projektista?

    Monesti puhuttiin muiden pro:iden kanssa, etta kyllahan tuossa olisi ihan onnistumisen mahiksetkin, jos Dan olisi ollut a) parikymppinen ja b) ex-collegeurheilija, joka tietaa mita kovan luokan harjoittelu ja tulokset vaativat ja tarkoittavat. Nyt sita tehtiin harrastelijapohjalta ja kaverin toimesta, jolla ei oikeen ollut edes mahdollisuuksia menestymiseen.

    Monia alan ammattilaisia kaiversi tuossa Planissa myos se, etta ihan sen aluksi Dan ilmoitti pelaavansa joskus viela PGA Tourilla. Ja jokainen tata lajia tosissaan harrastanut ja pelannut, amatoori tai ammattilaistasolla, tietaa kuinka helevetin vaikeeta se on sinne asti paasta. Ja nyt yks ammattivalokuvaaja, joka on hentorakenteinen ja 170 senttia, tulee sanomaan, etta han aloittaa nyt kolmikymppisena ja pelaa kohta Tourilla. Sita moni manasi koko hommassa…

    Noh, en ole Dania vahaan aikaan nahnyt, mutta ilmeisesti taalla Portlandissa edelleen oleskelee ja limua myy ammatikseen… Toivotaan pelkkaa hyvaa eteenpain. Niin kun sanoin, hyva tyyppi han on. Todella aurinkoinen ja mukava.

    Joo, kyllähän varmaan monikin pääsee golfissa johonkin hcp 5-6 tasolle jos vain pystyy treenaamaan hyvin paljon.

    Mutta siitähän on vielä valtavan pitkä matka scratchiin, josta vielä paaaljon pitempi matka eteenpäin …

    (Tosin en tätä lajia tunne. Yllä oleva käsitys tenniksen perusteella, jossa olin aikanaan jossain Suomen 600.-700. Eli kaikista harrastelijoista parhaan 1% joukossa. Joka vastannee golfissa ehkä hcp 3?)

    Mutta eihän tuo ole kilpapelaajista puhuttaessa vielä yhtään mitään!

    Tuohon pääsee ainakin tenniksessä kyllä hyvinkin moni halutessaan, jos ei ole liian vanha, on yhtään urheilullinen ja treenaa tarpeeksi – joillakin se tosin vaatii paljonkin treeniä, monta kertaa viikossa useita vuosia. Mutta mahdollista on.
    Paitsi jos pää ei kestä kilpailua – sitten saattaa tyssätä jo aikaisemmin.
    Mitä ylemmäs mennään, sitä enemmän tietysti henkinen puoli vaikuttaa.

    Omalla golftasollani hcp 14 en osaa, enkä ymmärrä, golfista kuin alkeet. Uskoisin että paljon treenaamalla (hyvässä ohjauksessa) saisin sen ehkä puolitettua eli hcp 7?
    Koska olen jo huomannut että minulla pää kestää aika hyvin, siitä ei pitäisi jäädä kiinni vielä tuossa vaiheessa, uskoisin.
    Mutta seuraava puolittaminen 3.5 tietenkin jo täyttä utopiaa.

    Eikä tosiaan kai esim hcp 3.5 olisi kilpapelaajista puhuttaessa vielä paljon mitään, eikös moni lahjakas, lapsena aloittanut, ole sillä tasolla jo viimeistään teini-ikäisenä, ja siitä sitten varsinainen treenaus vasta alkaa?

Esillä 10 viestiä, 1 - 10 (kaikkiaan 10)
Vastaa aiheeseen: Jenkkien tilastot

Etusivu Foorumit Yleistä Jenkkien tilastot