26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista

Hole in one vai ei?

Etusivu Foorumit Säännöt Hole in one vai ei?

Esillä 23 viestiä, 1 - 23 (kaikkiaan 23)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Pallo tippuu korkealta, työntää reiän kauluksen sivuun ja jää sentin reiän alapuolelle ”kauluksen” ja tehdyn reiän väliin. Onko kyseesä holari. Voiko siis pallon nostaa ja merkitä, korjata kaulus ja asettaa pallo paikalleen jolloin se uppoaa reikään?

    Vastaan ensin tohon voiko pallon nostaa ja asettaa paikoilleen. Griinillä omaan lyöntijälkeensä jääneen pallon voi nostaa ja asettaa paikoilleen . Mutta jos pallo asettamisen jälkeen liikkuu se on asetettava uudelleen. Jos se vielä uudelleen asettamisenkin jälkeen liikkuu on se asetettava lähimpään kohtaan jossa se pysyy paikallaan mutta ei lähemmäs lippua.Sääntö 20-3 d i. Joten asettamalla siitä ei holaria saa. Mielestäni jos se pallo alle kymmenen sekunnin kuluttua reikään putoaa se ei ole ollut paikallaan. Jälkimmäinen siis omaa tulkintaani.

    Onko tämä kyseinen pallo ollut kokonaan sentin griinin pinnan alapuolella vai uponnut sen sentin siten että suurin osa pallosta on griinin yläpulella. Näkemättä ei pysty arvioimaan onko pallo siis jo reiässä vai ei. Jos pallo on kokonaan griinin pinnan alapuolella ja yli puolet pallosta reiän puolella ylhäältä katsottuna, niin onko reikä pelattu loppuun? Tähän saa joku kokeneempi ottaa kantaa.

    Pallo on suurimmalta osaltaan maanpinnan yläpuolella.

    No eipä ole holari, kaulus on reiän raja, reiän korjaukseen kannattaa/pitää pyytää kenttähenkilökuntaa. Ei muuta ku puttaamaan pallo reikään ja korttiin merkataan pirkku.

    Vielä lisäinformaationa kaulus on painunut sisäänpäin enemmän kuin puoli palloa.

    Onkohan kyseessä tämä: https://www.instagram.com/p/BNVIYJDAkdp/

    Noin käy kun henkilökunta ei ymmärrä säännöistä mitään ! Varma holari ja kenttämestari pilasi sen !

    Ei ole holari. Tuo kuvan reikä ei ole määritelmän mukainen. Eli kaulusta käytettäessä sen tulee olla vähintään tuuman maanpinnan alapuolella. Mutta mikä olisi tilanne jos pallo olisi painunut alemmas ( pinnan alapuolelle). Mielestäni holari olisi silloin syntynyt vaikka pallo olisi reiän reunan ja kauluksen välissä.

    Bigduffin esittämä kuva kuvaa tilannetta erinomaisesti.

    KL1

    Holed
    A ball is “holed” when it is at rest within the circumference of the hole
    and all of it is below the level of the lip of the hole.

    Ei tämä tuon vaikeampaa ole.

    Nyt KL1 kyllä unohti säännön 17-4. Voi se olla 😉

    17-4. Ball Resting Against Flagstick
    When a player’s ball rests against the flagstick in the hole and the ball is not holed, the player or another person authorized by him may move or remove the flagstick, and if the ball falls into the hole, the player is deemed to have holed out with his last stroke.

    Dole, voi se olla ”holed” vaikka nojaakin tikkuun. Eli kunhan se on rajojen sisällä ja pinnan alapuolella.

    altissimo: Tuo kuvan reikä ei ole määritelmän mukainen. Eli kaulusta käytettäessä sen tulee olla vähintään tuuman maanpinnan alapuolella.

    Kyllä reiässä voi käyttää kaulusta joka ei ole tuumaa maanpinnan alapuolella. Jos siihen hyvä syy on.

    Dole, voi se olla ”holed” vaikka nojaakin tikkuun. Eli kunhan se on rajojen sisällä ja pinnan alapuolella.

    Mikä on tilanne, jos lipputanko (esimerkiksi olemalla vinossa) blokkaa palloa siten, ettei se pääse pinnan alapuolelle, mutta on käytännössä lähes kokonaan reiän päällä?
    Pallohan voi silloin olla käytännössä olla jopa (ainakin hiukan) yli puolet pinnan yläpuolella.

    @Q8
    @Saalinki

    Mikä on tilanne, jos lipputanko (esimerkiksi olemalla vinossa) blokkaa palloa siten, ettei se pääse pinnan alapuolelle, mutta on käytännössä lähes kokonaan reiän päällä?
    Pallohan voi silloin olla käytännössä olla jopa (ainakin hiukan) yli puolet pinnan yläpuolella

    Kyllä, juuri näin. Tätä minä tarkoitin. Kuten Q8 sanoi, pallo voi olla Holed vaikka se nojaisi lipputankoon, mutta minä taas tarkoitin että se voi olla ”reiässä” myös vaikka se KL1:n mainitsemaa määritelmää ei täyttäisikään. Minä ymmärsin että pelicanilla oli juuri tämä sääntökohta mielessään ja hän pohti voiko kaulusta koskea joku samanlainen sääntö. Ja tähän vastaus siis jo tulikin.

    Reiässä määritelmä ja sääntö 17-4 vielä suomeksi:

    MÄÄRITELMÄT:

    Reiässä (Holed)
    Pallo on “reiässä”, kun se on pysähtynyt reiän reunojen sisäpuolelle ja kokonaan maanpinnan alapuolelle.

    17-4 Pallo nojaa lipputankoon
    Kun pelaajan pallo nojaa reiässä olevaan lipputankoon ja pallo ei ole reiässä, saa pelaaja tai joku muu henkilö hänen luvallaan liikuttaa tai siirtää lipputankoa. Jos pallo tällöin putoaa reikään, katsotaan pelaajan pelanneen pallonsa reikään edellisellä lyönnillään.

    KL1

    Dole, jos pallo nojaa tankoon eikä ole reiässä, niin silloin se ei ole reiässä.

    Ei tämä sen vaikeampaa ole…

    Tuohon alkuperäiseen kysymykseen antavat lisävalaistusta deccarit 16/2 ja 16/3.

    Mitä KL tarkoittaa? En ole nähnyt tilannetta jossa pallo ei tippuisi reikään tankoa nostettaessa -> kun pallo nojaa tankoon, silloin se on reiässä.

    En ole nähnyt tilannetta jossa pallo ei tippuisi reikään tankoa nostettaessa -> kun pallo nojaa tankoon, silloin se on reiässä.

    Se tarkoittaa sitä, että pallo ei ole virallisesti reiässä ennen kuin se on pinnan alapuolella. Eli palloa ei kannata mennä nostamaan tuossa tilanteessa, ennen kuin tikku on siirretty/poistettu ja pallo pudonnut kuppiin.

    KL1

    Juuri näin. Jos pallon tuosta lähtee nostelemaan, niin penttiä pukkaa (sääntö 18-2) ja pallo on asetettava takaisin paikoilleen siihen tankoon nojaamaan. Sen jälkeen voi toki väännellä tankoa saadakseen pallon putoamaan reikään.

    Pikkasen OT mutta minulle sattui (golfuran alkuaikoina) sellainen moka että puttasin griiniltä hienosti reikään mutta lippu oli jäänyt paikoilleen. Pikkasen mietittiin pelikaverin kanssa (kyseessä oli kisa) että voisikohan mahdollisesti pallo pudota reikään osumatta tankoon? Päätimme että ei mutta mitä jos se todellakin olisi pudonnut reiän pinnan alapuolelle ennen kuin se olisi osunut tankoon? Silloin olisin voittanut kisan…..

    Päätimme että ei mutta mitä jos se todellakin olisi pudonnut reiän pinnan alapuolelle ennen kuin se olisi osunut tankoon? Silloin olisin voittanut kisan…..

    Ja jos siellä reiässä olisi ollut jotain joka olisi pysäyttänyt pallon, ennen kuin se olisi osunut tikkuun. Määritelmä ”Reiässä”/”Holed” kannattaa lukea sana sanalta.

    KL1

    Pikkasen OT mutta minulle sattui (golfuran alkuaikoina) sellainen moka että puttasin griiniltä hienosti reikään mutta lippu oli jäänyt paikoilleen. Pikkasen mietittiin pelikaverin kanssa (kyseessä oli kisa) että voisikohan mahdollisesti pallo pudota reikään osumatta tankoon? Päätimme että ei mutta mitä jos se todellakin olisi pudonnut reiän pinnan alapuolelle ennen kuin se olisi osunut tankoon? Silloin olisin voittanut kisan…..

    Decision 17-3/1 on sitä mieltä, ettei palloa voi pelata reikään ilman, että se osuu reiässä olevaan lipputankoon. Ei vaikka tangon ja pallon välissä olisi se kuuluisa sammakko…

    Täytyy vielä pikkasen miettiä tätä….tuossahan vain todetaan että ”se on mahdotonta” mutta mitään perusteita ei anneta. Mitä jos lippu on asetettu sen verran huolimattomasti että pallo selvästi ei osu siihen kun se on pysähtynyt reiässä? Tai jos reiässä on pikku videokamera joka selvästi todistaa että ei osunut tankoon?

    17-3/1 Holing Out Without Ball Touching Flagstick
    Q.A player plays a stroke from the putting green without having the flagstick attended. The ball stops momentarily on the lip of the hole and then falls into the hole. The player claims that the ball fell into the hole without striking the flagstick and therefore he incurs no penalty under Rule 17-3. Is the claim valid?

    A.No. A ball is not holed until it is at rest in the hole – see Definition of ”Holed.” If the flagstick is in the hole, it is impossible for a ball to come to rest in the hole without striking the flagstick.

    KL1

    Ryhtyessäni aikoinani tutkailemaan näitä golfin sääntöjä kummastelin pitkään mm. sääntöä 19-1b:

    b. Jos viheriöltä lyöty pelaajan liikkuva pallo muuttaa suuntaansa tai pysähtyy
    liikkuvan tai elävän ulkopuolisen tekijän, lukuun ottamatta matoa, hyönteistä
    tai vastaavaa, toimesta tai jää tällaisen sisään tai päälle, lyönti mitätöidään.
    Pallo on asetettava takaisin paikalleen ja lyönti on uusittava.

    Miksi muut ulkopuoliset tekijät aiheuttavat lyönnin uusimisen, mutta madot, hyönteiset tai vastaavat eivät? Ovathan nekin ulkopuolisia tekijöitä?

    Aikanaan asia selvisi ja selitys on perin looginen. Maapallolla elää lukematon määrä erikokoisia hyönteisiä ja osa niistä on niin pieniä, etteivät mitenkään voi vaikuttaa golfpallon liikkeeseen. Sääntö 19-1b on tarkoituksella mustavalkoinen, jotta vältytään keskusteluilla siitä voiko se ja se hyönteinen (joka sitä paitsi juuri lensi pois…) aiheuttaa pelaajan pallon suunnan muutoksen. Niinpä kaikki hyönteiset, madot ja niiden kaltaiset (kuten esim. etanat) on rajattu pois tuon säännön sanamuodolla.

    Täsmälleen sama asia on kyseessä pallon menemisessä reikään lipputangon ollessa paikoillaan. Lordit ovat yksiselitteisesti päättäneet, että pallo osuu AINA lipputankoon, jos se pelataan reikään tangon ollessa reiässä. Tällä vältetään keskustelut siitä kuinka ohut tanko voi olla tai millainen linerin pohjan muoto voi olla tai kuinka hiljaa pitää putata, jotta pallo ei osu siihen tankoon.

    Tuolla deccarilla on myös rajattu pois se, että pallon ja tangon väliin jää märkä vaahteranlehti tai se kuuluisa sammakko. Silti pallo on sääntöjen kannalta osunut tankoon.

Esillä 23 viestiä, 1 - 23 (kaikkiaan 23)
Vastaa aiheeseen: Hole in one vai ei?

Etusivu Foorumit Säännöt Hole in one vai ei?