16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista
Blogit - Teemu Tyry

Ripeän pelin opas for Dummies

Golflehdessä 3/2016 julkaisemamme artikkeli pelinopeudesta on tuottanut runsaasti palautetta. Kiitos siitä, aihe koskettaa lähes kaikkia.

Meilit, keskustelut palautteen antajien kanssa sekä kirjoitukset Golfpisteen forumilla ovat aihepiiriltään hyvin laajoja. Useimmat tulevat keskusteluun jostain tietystä tulokulmasta ja ratkaisumallista.

Suomessa ei pelinopeuden osalta ole suurempia ongelmia kuin muuallakaan maailmassa. Mahdollisuuksia asian kehittämiseksi yksilötasolla ja kenttäyhtiöiden, Golfliiton kannalta ajatellen on lähes rajattomasti.

R&A on julkaissut pelinopeuden kehittämisestä oman manuaalinsa, johon kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa. Käsittelytapa on laaja ja sävy pelaajien ohjeistamisessa kovin diplomaattinen. Pikaoppaaksi siitä ei ole, mutta jos on aikaa ja sitkeyttä kahlata julkaisu läpi, syntyy varmasti uusia näkökulmia aiheeseen.

Faktaa ja laskelmia on kuitenkin nostettu esimerkeiksi. Yksinkertaisin laskelmista muistuttaa, että neljän hengen ryhmässä jossa jokainen lyö 80 lyöntiä, viiden sekunnin nipsaisu pois valmistautumisajasta lyhentää kierrosaikaa  yli 26 minuuttia = (80 x 5 x 4).

Tätä ajatusrakennelmaa voi tukea muistutuksella, että oikea-aikainen eteneminen omaa palloa kohden ( turvallisuutta vaarantamatta) lyhentäisi valmistautumisaikaa merkittävästi.

Padraig Harrington on huippupelaajista rutiineiltaan yksi hitaimmista. Kuva Getty Images

Padraig Harrington on huippupelaajista rutiineiltaan yksi hitaimmista. Kuva Getty Images

Pieniä yksityiskohtia tehostamalla peliaikoja pystyisi lyhentämään 3-4 pelaajan ryhmässä ilman kiireen tuntua 15-30 minuuttia. Pelisilmä ja tilannetaju sekä muiden pelaajien hyvinvoinnista huolehtiminen antavat melkoisen paljon avaimia käteen.

Ja edelleen painotan sitä, että varsin suuri osa pelaajista kiertää hyvää tahtia. Golfarien joukossa on kuitenkin tuhansittain aikavarkaita, jotka eivät osaa nähdä muille aiheuttamaansa ”mielipahaa”, tai eivät kovapintaisuuttaan siitä välitä tuon taivaallista.

Viivelähdöt tiiauspaikoilla haasteena

Pelasin sunnuntaina kotikentällä Talissa kolmen salibandykaverini kanssa.  Olemme vetreitä 50+ poikia, joille salibandykentällä nopea pallon siirtely YHTEISTYÖNÄ nopean hyökkäyksen kautta oman maalin takaa vastustajan verkkoon käy joutuisasti.

Golfissa on usein liian paljon aikaa miettiä. Alkuvaihe kierrosta sujui verkkaisempaan tahtiin, tiiauspaikoilla ensimmäisen pallon ilmaan saattaminen otti keskimäärin 1,5-2 minuuttia paikalle saapumisesta, viheriöllä rutiinit olivat myös ”rauhallisia”. Kentällä oli tilaa edessä ja takana, tästä huolimatta 4,5 tunnin tahti tuntui puuduttavalta.

Pelikaverini pyynnöstä otin hänestä kierroksen aikana muutaman svingikuvan nauhalle. Tämä ei hidastanut sekuntiakaan etenemistämme. Kaikkia suorituksia yhdisti teknisten asioiden lisäksi yksi samankaltaisuus. Lyöntiasennon ottamisesta  backsvingin käynnistymiseen nauha pyöri poikkeuksetta 19 sekuntia.  Se on muuten toisi  pitkä aika, sopii kokeilla kellon kanssa.

”Mutta muuten olen nopea pelaaja, enkö olekin”, ystäväni kuittasi lämmöllä ja syyllistämättä esittämäni huomion.

Omaksuttuja rutiineja on vaikeaa, mutta ei mahdotonta muuttaa. Pelaan ko. pelaajan ja koko ryhmän kanssa hyvässä hengessä aina tilaisuuden tullen jatkossakin. Kaverille saa ja pitää sanoa, jos on sen paikka ja sopiva aika.

Kierroksen edetessä vauhti parani, osittain oman ”ready golfini” antaman esimerkin johdosta. Ensimmäinen pallo lähti tiiauspaikalta alkuvaiheita ripeämmin. Kierros sujui lopulta  kohtuulliseen 3 h 30 minuutin aikaan. Bonuksena tästä ehdin viimeiseltä viheriöltä juosten käydä lunastamassa ryhmälle palautusjuomat klo 21.00 sulkeutuvasta ravintolasta.

Ripeämmästä pelistä päristään nyt ja ikuisesti. Hidastelusta syyllistetään usein perusteetta aloittelijoita ja vieraspelaajia. Silmät suljetaan kokeneiden harrastajien ja oman ryhmän pinttyneiltä peliä hidastavilta maneereilta.

Lahjomattomin dokumentti pelin nopeudesta tai hitaudesta on, tai oikeammin olisi  kuitenkin videonauha tavanomaista hitaamman ryhmän pelin etenemisestä kentällä. Jo 2-3 reiän jakson kuvaaminen ja sekundaattorin yhdistäminen tähän olisi tyrmäävän tehokas oppimisen apuväline. Todellinen ripeän pelin opas for dummies.

CARLSBAD, CA - MARCH 21: <a href=Laura Davies of England looks on during Round One the LPGA 2013 Kia Classic at the Park Hyatt Aviara Resort on March 21, 2013 in Carlsbad, California. (Photo by Donald Miralle/Getty Images)" width="630" height="419" />

Laura Davies etenee kentällä rauhallisin askelin, pallolle tullessaan suoritus lähtee kuitenkin lähes välittömästi ilman harjoituslyöntiä-jollei edessä ole pelaajia. Kuva Getty Images.

Tällaisen tekemistä olen monta vuotta suunnitellut. Ajatus kypsyi niinä seitsemänä vuonna (2005-2011), jolloin Talissa pelattiin Finnair Mastersia. Laura Davies, ripeän pelin ystävistä suurimpia kypsyi yhdessä vaiheessa täysin edellisten ryhmien hidasteluun.

Nojattuaan 18:n karheikossa mailaansa muutaman minuutin hän kysyi katselijoilta ”paljonko kello on?”. Saatuaan vastauksen englantilaislegenda hauskuutti yleisöä jatkokysymyksellä ”Is it still Saturday?”

Harrastelijat eivät suinkaan omaksu kaikkia tapojaan huipuilta, mutta LET ja LPGA ovat syystäkin olleet peliin ripeyttä haluavien  silmätikkuina.

Kuinka monta sekuntia sinulla kestää liikennevaloissa, kunnes tööttäät edessä ajavalle, joka halvaantuu paikoilleen valojen vaihtuessa vihreäksi? Oma rajani kulkee 2-3 sekunnin välillä.

Miksi golfissa vihreä valo omalle tekemiselle tulee suurelle osalle pelaajista aina jonkinlaisena yllätyksenä, johon reagointi kestää turhan pitkään?

Viivelähdöt pitäisi tehokkaasti kitkeä pois golfkentiltä.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (2 kpl)

    kuukkeli says:

    Yksi asia on jäänyt vaille kommentteja – nimittäin kadonneen pallon etsiskely.
    En nyt tarkoita sitä kilpailussa käytettävää viittä minuuttia vaan tavallisella arkipäivän kierroksella tapahtuvaa toimintaa.
    Ajankäytön suhteen meistä löytyy monenlaista tallaajaa. On niitä, jotka hakevat palloaan pari minuuttia, mutta sitten on myös niitä, jotka hakevat palloaan niin kauan kunnes löytävät sen!! Ja sitten on niitä, jotka nuohoavat kaikki puskat ja ojat hakien pelipalloja. Näissä puuhissa sitä aikaa kuluu!!
    Mielestäni tavallisella kierroksella pitäisi panna uusi pallo peliin, ellei parissa minuutissa löydä omaansa. Droppi siihen etsintäalueelle ja jos haluaa laskea tulosta yksi tai kaksi rankkua ja eteenpäin!
    Tämä nopeuttaisi peliä!

      Putti-Possu says:

      Etsimisajan lyhentäminen 2 min nopeuttaisi toki omaa kierrosta … Edellyttäen, että muutkin tekevät niin. Kuitenkin meistä aika moni kehuu, että ”palauttaa kaikki kortit”, minkä johdoista kaikki kierrokset ovat tasoituskierroksia. Heidän pitää silloin pelata sääntöjen mukaan sis. Ei annettuja putteja ja koko 5 min on käytettävissä (jos ei itse, ryhmä voi jatkaa 5 min). Jos siis täydellä kentällä yksikin ryhmä, joka pelaa tasurikierrosta, muiden kiirehtiminen ei taida auttaa yhtään.